Han erkände och bröt ihop

NYHETER

Aftonbladet kartlägger: Så avslöjades mejlbluffaren

1 av 4 | Foto: gunnar westergren/piteå-tidningen
VILLE SMUTSKASTA Mats Lindström ställdes mot väggen – och erkände att han skickat bluffmejlen till Fredrik Reinfeldt. Tidigt i går morse meddelade Mats Lindström att han omedelbart lämnar sin tjänst på partikansliet.

De mystiska mejlen kom från en av partiets viktigaste tjänstemän – Mats Lindström, opinionsanalytiker och en av Göran Perssons förtrogna.

Aftonbladet berättar i dag hela historien om hur mejlbluffen avslöjades.

Under hösten och vintern bombarderas moderatledaren Fredrik Reinfeldt och hans fru Filippa, kommunalråd i Täby, av mejl från en anonym avsändare.

Mejlen ställer insinuanta frågor om familjens privatekonomi, skattemoral och barnflickornas arbetsförhållanden. Om inga svar ges hotar avsändaren att sprida breven.

Familjen känner sig anklagad och förföljd. Fredrik Reinfeldt bestämmer sig för att sätta stopp. Riksdagens säkerhetstjänst kopplas in.

Onsdag 22 februari

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sitter på sitt tjänsterum i moderaternas partikansli tillsammans med presschefen Ulrica Schenström och partisekreteraren Sven-Otto Littorin.

De har just fått veta att mejl-avsändaren spårats till socialdemokraternas partihögkvarter.

– Hur i hela friden kan någon göra något så dumt? Det var min spontana reaktion, säger Sven-Otto Littorin.

– Det var en chock. Vi hade utgått från att man inte kunde få fram uppgifterna, att det var någon som suttit på något internetkafé eller bibblan. Men så fick vi svart på vitt att den här datorn tillhör sossarna.

Samma kväll avslöjar TV4 mejlbluffen i sin 19-sändning.

Innan dess har tv-kanalens journalister kontaktat socialdemokraterna för att få en kommentar, vilket satt i gång en febril aktivitet i partihögkvarteret på Sveavägen 68. Socialdemokraternas it-expert går igenom den information som då är känd och bedömer att mejlet inte skickats från partihögkvarteret.

– Vi var oroade att någon hade manipulerat vårt system. Vi var fortsatt intresserade av att veta mer om det här, säger Tommy Ohlström, partikassör (s).

Under kvällen exploderar mejlskandalen i svenska medier.

– Då bröt helsiket loss. Jag skrev ett mejl till Marita (Ulvskog, s partisekreterare) där jag krävde att få reda på omständigheterna kring detta, säger Sven-Otto Littorin.

Torsdag 23 februari

Brevet från Littorin tar skruv. Klockan nio på morgonen – samtidigt som den borgerliga alliansens gemensamma partikonvent drar i gång – ber socialdemokraterna moderaterna att skicka över originalmejl för vidare spårning.

Det gör moderaterna vid lunchtid. Samtidigt blir nätattacken rättssak. Partisekreteraren ringer in en polisanmälan om förtal.

Klockan halv fem på eftermiddagen får socialdemokraterna den bekräftelse de fruktat. Inte bara ett, utan flera mejl med liknande innehåll har skickats från partiets lokaler.

Nyheten toppar Aktuellts 18-sändning.

Under kvällen får Marita Ulvskog gång på gång svara på journalisternas frågor. Hur kunde detta ske? Är mejlkampanjen sanktionerad uppifrån? Vem är den skyldige?

Fredrik Reinfeldt åker i skytteltrafik mellan tv-kanalernas nyhetsstudior.

– Jag är chockad, är hans budskap.

Samtidigt, på Sveavägen 68, sätter sig en liten grupp ledande socialdemokrater i ett rum med Mats Lindström. Han ställs inför de uppgifter it-experterna fått fram.

Lindström erkänner direkt.

– Han blev förkrossad när han insåg vilka konsekvenser hans handlande fått. Att Fredrik Reinfeldt och hans familj upplevt sig kränkta och förtalade, säger Tommy Ohlström.

Under natten fortsätter kontakterna. Partiet gör klart att Lindström mycket grovt brutit mot de interna etiska reglerna. Han uppmanas att stiga åt sidan.

Fredag 24 februari

– Jag säger upp mig.

Tidigt på morgonen kommer samtalet som partiledningen väntat på. Mats Lindström meddelar att han med omedelbar verkan lämnar sin tjänst som opinionsanalytiker med ansvar för partiets mätningar av väljarstödet.

På de borgerligas partikonvent går telefonerna varma. Alla väntar på svaret: vem ligger bakom mejlen?

Moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin säger sig inte vara särskilt intresserad av att driva en rättssak mot motståndaren mitt i en valrörelse. Syftet med polisanmälan är först och främst formellt. En sådan krävs för att Microsoft ska kunna gå in och kontrollera vilka datorer som loggat in på hotmailkontot.

– Det vi är ute efter är ju att få veta vem det är. Hur nära har den här personen arbetat med Marita Ulvskog?

Klockan nio hålls det första informationsmötet för de 64 anställda på socialdemokraternas partihögkvarter.

En timme senare anländer Göran Persson, Wanja Lundby-Wedin och övriga s-toppar. Partistyrelsen sammanträder och partikassören Tommy Ohlström informerar om det som skett och vem som ligger bakom.

Efter mötet tar en bedrövad Göran Persson emot media. Då är mannens identitet fortfarande okänd för allmänheten.

Strax efter klockan 16 avslöjar Aftonbladet hans namn. Kort därefter publicerar TT utdrag ur ett öppet brev där Mats Lindström ber både moderatledaren med familj och sina egna partivänner om ursäkt. Han gjorde det för att tipsa journalister om rykten han snappat upp, skriver han:

”Detta var mitt eget initiativ och jag gjorde det på eget bevåg. Det är helt fel sätt att bedriva politisk verksamhet. Jag agerade mycket omdömeslöst och är uppriktigt ledsen för det.”

Han kallade sig singelmamman Alice

Läs mer:

Tidigare:

Irene Beertema, Anette Holmqvist