Kommun där adopterad pojke dog granskas

NYHETER

Jönköping

Socialtjänsten borde ha upptäckt att föräldrarna till adoptivpojken som dog av vanvård kände misstro mot vården.

Det tycker Ingegerd Brofalk, psykolog på Adoptionsrådgivningen.

Nu ska kommunen granskas av länsstyrelsen.

– Vi ska utreda hur kommunen har hanterat det här ärendet. Både hur utredningen gjordes innan paret godkändes för adoption och uppföljningen, säger Iris Dovrén Råsbrant, socialdirektör på länsstyrelsen i Jönköpings län till TT.

Granskningen välkomnas av ordföranden i kommunens omvårdnadsutskott.

Föräldrarna kontaktade inte läkare eftersom de kände misstro mot vården på grund av egna dåliga erfarenheter. Det fanns enligt åklagaren inga religiösa orsaker.

– Misstron mot vården är uppgifter som jag inte känner igen. Hade de varit kända hade det gjorts extra kontroller, säger kommunens utskottsordförande.

Ingegerd Brofalk har flera decenniers erfarenhet av att jobba med adoptivfamiljer och är frågande till socialtjänstens agerande.

– Jag tror inte att den har varit tillräckligt uppmärksam. Man borde ha sett tecken. Att det finns misstro mot vården är mycket allvarligt, säger hon.

Hon tycker att det verkar som om familjen hade en idealiserad bild av hur pojken skulle fungera i familjen och att föräldrarna inte insåg att det kan ta år innan ett adopterat barn finner sig tillrätta.

– Någon bör ha lärt dem att ett treårigt barn som bott på barnhem har mycket i bagaget, säger hon.

Föräldrarna är åtalade för grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada. Mamman är även åtalad för ofredande och pappan för grov misshandel. Båda nekar till brott.

Karin Olander/TT