Europadagen - vem bryr sig?

NYHETER

Struntar du i EU:s nationaldag?

Då är du i gott sällskap. Det gör nästan alla andra också.

Den 9 maj 1950, fem år efter andra världskrigets slut, offentliggjorde Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en "kommuniké av högsta vikt".

Den handlade om att bilda en europeisk federation för att bevara freden. Naturtillgångar som kol och stål, dåtidens förutsättningar för krig, skulle inte längre vara underställda de olika länderna. Utan en överstatlig organisation.

Föregångare

Kommunikén ledde till bildandet av Kol- och stålunionen, EU:s föregångare.

Den 9 maj är alltså en dag att fira, i alla fall för dem som gillar fred och samarbete. En kontinent som sett två världskrig födas inom loppet av 25 år har blivit världens fridsamma hörn. Hittills har inget av EU:s länder gått i krig mot varandra.

Intresset är iskallt

Men intresset för denna dag är iskallt i Sverige.

Kungen firar inte Europadagen. Det gör inte Göran Persson (s), Fredrik Reinfeldt (m), Lars Leijonborg (fp), Maud Olofsson (c), Göran Hägglund (kd), Maria Wetterstrand (mp) eller Peter Eriksson (mp) heller.

Lars Ohly (v) förtar sig inte heller.

Han begränsar sig till att skriva om Europadagen i sitt nyhetsbrev.

Men talman Björn von Sydow kan man lita på. Han vet vad som krävs.

Vanliga gråa dagar hänger svenska flaggan i plenisalen. I dag pryds kammaren också av EU:s tolvstjärniga baner. von Sydows turkiske kollega Bülent Arinç, som vill bli medlem i EU, ska dessutom hålla tal. Sedan blir det debatt om Bulgariens och Rumäniens medlemskap i EU. Kul så det förslår.

Poänglöst

Det svala intresset från statsmakternas sida har en enkel förklaring. Det finns inga som helst politiska poäng att vinna.

Avogt inställda

Svenskarna är nämligen avoga, för att inte säga direkt misstänksamma, till EU. 32 procent tycker medlemskapet är dåligt, högsta siffran i hela EU. Lika många tycker att Sverige inte vunnit ett dugg på att vara med, den lägsta siffran bland unionens alla nationaliteter.

Vill du fira

EU:s nationaldag tvingas du helt enkelt att hitta på något kul själv.

Det officiella Sverige har mycket litet att erbjuda.

EU:s andra symboler

Lena Mellin