Misstänkta terrorister häktade i Danmark

NYHETER

Köpenhamn

Fyra unga män häktades på torsdagen i Glostrup i Danmark misstänkta för terrorism. De fyra tros ha planerat en självmordsattack i Europa.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. De fyra som är i åldrarna 16 till 20 år ska sitta häktade till 16 november.

De fyra unga männen greps i samordnade razzior på torsdagsmorgonen, där totalt 25 personer fördes in. Det var framför allt vänner och släktingar till de fyra. Datorer, mobiltelefoner, cd-skivor, dvd-filmer och olika skrifter togs i beslag liksom 200 000 kronor i dansk och utländsk valuta.

Spaningarna mot de fyra inleddes sedan den danska polisen fått tips från myndigheterna i ett land på Balkan, vilket vill utredarna ännu inte avslöja. Där hade stora mängder sprängmedel hittats, liksom vapen med ljuddämpare och spår till Danmark. Den danska polisen hittade tecken på förbindelse mellan personer i Balkanlandet och de fyra unga i Danmark, liksom tecken på ett en terrorhandling planerades.

"Inom en nära framtid"

- Enligt min fasta övertygelse är det styrkta misstankar om att de var i färd med att planera en terroraktion, säger polismästare Jørn Bro i Glostrup.

Terrordådet skulle enligt polisen utföras "på en plats i Europa och inom en nära framtid".

En del av den utrustning som hittades i Danmark pekar på att det handlade om ett självmordsattentatet. Polisen vet dock inte om någon av de fyra häktade var tänkta att utföra dådet.

Två av de fyra bodde i Brøndby, en i Köpenhamn och en i Frederiksberg. En av dem är dansk medborgare och de har alla rötter i Mellanöstern. De beskrivs som djupt troende muslimer och ska ha träffats i olika moskéer. På senare tid ska de ha blivit så radikaliserade att anhöriga till ett par av dem börjat känna oro.

Svensk koppling?

Dansk polis ville inte ange från vilket land på Balkan som tipsen om de fyra misstänkta kom, men sade att det hade samband med ett stort fynd av sprängmedel och vapen den 19 oktober.

Det kan röra sig om beslag som gjordes i Sarajevo i Bosnien, då en 18-åring med både svenskt och bosniskt medborgarskap greps tillsammans med två andra, misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Bosniska medier rapporterade att gruppen planerade ett självmordsattentat mot en utländsk ambassad i Bosnien.

TT-Ritzau