Minst tre döda när orkanen drog fram

NYHETER

– 341 000 strömlösa efter midnatt

Foto: En kvinna lade sandsäckar framför dörren för att försöka skydda huset från eventuella översvämningar från Limfjorden.

Minst tre personer omkom och cirka 341 000 hushåll blev utan ström när ett stormväder med orkanbyar slog till mot södra Sverige sent på lördagen.

Ringhals och Barsebäck slogs ut, tågtrafiken lamslogs, färjeturer ställdes in och flygplatser stängdes.

Det var direkt livsfarligt att vistas ute, träd föll som käglor och tak rycktes loss.

Foto: E6 stängdes av vid Ljungskile på lördagskvällen sedan vattnet svämmat över en vall och in på motorvägen. Trafiken fick ledas genom samhället. (Läsarbild)

I Skåne omkom två personer som i sina bilar träffades av fallande träd. Den ena olyckan inträffade utanför Höör och den andra i närheten av Sturup. Ytterligare en dödsolycka i samband med ovädret rapporteras utanför Vimmerby. En man blev då påkörd när han höll på att röja vägen från ett kullfallet träd.

Utöver dödsoffren har flera personer skadats, oklart hur svårt. Myndigheterna varnade människor för att över huvud taget bege sig ut.

In över Gotland

Kulmen i de västra delarna av landet nåddes vid 20-tiden. Ovädret drog då vidare österut och in över Gotland, men vinden avtog mycket långsamt.

Omkring 7500 abonnenter var sent på lördagen utan el på norra Gotland. Även några hushåll var strömlösa på södra delen av ön.

Enligt SOS Alarm har det blåst upp till 40 meter i sekunden i byarna. Gotland har klarat sig förhållandevis bra, enligt SOS, med mest materiella skador efter att tak blåst av och träd fallit över vägar.

Inga personskador har rapporterats in. Flera trafikanter satt dock fast mellan nedfallna träd.

Ingen röjning under kvällen

Strax efter midnatt var fortfarande 341000 abonnenter utan el i södra och mellersta Sverige, enligt elbolagens hemsidor.

Hos Sydkraft saknade omkring 195000 abonnenter ström, hos Vattenfall 86000 och hos Fortum 60000.

Någon röjning bland ledningarna kunde inte göras under kvällen.

– Det är livsfarligt att vistas ute i ledningsgatorna just nu. Men vi drar i gång direkt under söndagen, sade Per-Olof Olofsson på Vattenfalls presstjänst till TT.

Kärnkraftverken Barsebäck och Ringhals fick stänga av produktionen av el på grund av stormen.

– Vi kan ju inte producera om vi inte har en kraftledning att mata ut strömmen på, sade Torsten Bohl. informationschef på Ringhals till TT.

Med orkanbyar på till 40 meter i sekunden så täcktes ställverket vid Ringhalsverket utanför Varberg med salt som stormen drog in från havet. Då ökar risken för överslag i ställverket. Därför togs verken ur drift.

Bohl räknade med att man någon gång under söndagen ska kunna komma i gång igen.

Stopp för tågen

– Det går i princip inte att köra någon tågtrafik söder om Vänern. De kommer inte fram och troligen beror det på att träd fallit ned över ledningar och gjort det spänningslöst, sade Tomas Boström på Banverkets pressjour till TT.

Han tror att det kommer att ta lång tid innan trafiken kan komma i gång igen.

Även på Västkustbanan stoppades trafiken. Stoppet där var en säkerhetsåtgärd på grund av höga vattenflöden.

Översvämningar stoppade vägtrafiken på en rad stora vägar som till exempel E6 vid Ljungskile och riksväg 45 vid Nödinge, norr om Göteborg. Öresundsbron stängdes för all motorvägstrafik strax före klockan 15. Även Ölandsbron stängdes.

I Göteborg stoppade översvämningar all spårvagnstrafik.

Sturups flygplats stängdes i ett par timmar. Ett plan från Stockholm som skulle ha landat där fick vända åter till Stockholm. Färjerederierna ställde in så gott som all trafik.

Ingen busstrafik

Även busstrafiken ställdes in i Göteborg på lördagskvällen för att inte riskera personalens liv, uppger Greger Landkvist, trafikmästare vid Göteborgs spårvägar.

Tidigare under kvällen hade även spårvagnstrafiken ställts in sedan det blivit strömlöst efter att träd blåst ned över ledningarna.

– Vi kan inte lova att vi får i gång trafiken på morgonen, säger Greger Landkvist till TT.

Även VL-trafiken, Vänersborgs lokaltrafik, och Connex, tidigare Linjebuss, ställde in trafiken.

– Av omsorg om personalen ställer vi in trafiken, säger Jan Glans, affärsområdeschef på Connex i Göteborg.

Färjor avvaktade till havs

Två av TT-Lines färjor avvaktade sent på lördagskvällen ute till havs. Peter Pan som gick från Travemünde på lördagsförmiddagen och skulle anlöpt Trelleborg vid 17-tiden avvaktade i stället utanför den danska ön Mön.

Färjan kan inte gå in i Trelleborg eftersom stormen sänkt vattenståndet i hamnen med upp till 1,5 meter. Färjan går inte att manövrera i så lågt vatten. Färjan anlöper Trelleborg på söndagsmorgonen när blåsten bedarrat något.

TT-Lines vd Björn Boklund meddelade att allt var lugnt bland passagerarna ombord.

Av samma skäl låg Tom Sawyer kvar i Rostock och gick inte vid dess ordinarie avgång därifrån.

Även Robin Hood, som gick från Travemünde för att vara i Helsingborg på lördagskvällen, lade sig i lä. Färjan finns vid ön Ven och räknar med att komma till Helsingborg vid tvåtiden i natt när vinden mojnat.

I Helsingborg är problemet lite annorlunda jämfört med Trelleborg. Där står vattnet väldigt högt vid kajkanten.

Som en konsekvens av förseningarna blir det en del inställda turer under söndagen.

Stormen stoppade elitseriematch

TT