Anmäld bildpublicering på Aftonbladet inget brott

NYHETER

Justitiekanslern avskriver fallet

Aftonbladet begick inget brott när tidningen för en tid sedan publicerade en bild på två unga män som gjorde en så kallad Hitlerhälsning.

Det konstaterar Justitiekanslern (JK) som avskrivit fallet.

– Det är ett glädjande och väntat beslut, säger Niklas Silow, tf ansvarig utgivare.

Tidningen publicerade lördagen den 9 augusti bilden som illustrerade en artikel om en musikfest utanför Nyköping samma dag. På bilden ses två unga män göra en så kallad Hitlerhälsning.

Åklagare inledde omedelbart en förundersökning mot männen som misstänktes för hets mot folkgrupp. Förundersökningen lades dock snabbt ned.

På torsdagen kom beskedet att JK avskrivit fallet mot Aftonbladet.

– Jag har aldrig riktigt trott att JK skulle komma fram till något annat resultat, säger Niklas Silow.

Polisens agerande utreds

Nu har historien har tagit en ny och allvarlig vändning.

Polisens rättsenhet ska utreda om Sörmlandspolisen begick några fel när de inte ingrep samband med bevakningen av festen på Kuggnäs utanför Nyköping.

Sörmlandspolisens rapportering av musikfesten skiljer sig från Stockholmspolisens rapportering. Sörmlandspolisen anser att festen främst riktade sig till motorburen ungdom medan Stockholmspolisen gör en annan bedömning: ”tillställningen var en fest för framförallt olika grupperingar på yttersta högerkanten”.

”Det var en nazistkonsert”

– Det var en nazistkonsert, säger en källa inom polisen till Södermanlands Nyheters nätupplaga.

– Stockholmspolisens uppfattning om vad som hände stämmer överens med de uppgifter som Aftonbladet publicerade dagen efter konserten. Det är naturligtvis allvarligt om Sörmlandspolisen låtit bli att ingripa mot nazistrelaterade brott, säger Niklas Silow.

Lena Karlsson, TT