Nu spänner Arnold musklerna - igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Fattigpojken från Österrike vill ta över Kalifornien

Den fattige tonårspojken från Österrike blev världens främste kroppsbyggare på 1960-talet. Han utvandrade till USA, gifte sig med president Kennedys systerdotter och blev Hollywoodstjärna.

Arnold Schwarzenegger har alltid vetat vad han velat - och han har kämpat hårdare än de flesta för att uppnå det.

Nästa mål är att bli guvernör i Kalifornien.

Aftonbladets USA-korrespondent Fredrik Virtanen berättar historien om Arnold - Den amerikanska drömmen i verkligheten.

Så har Arnold Schwarzeneggers filmgager ökat (i dollar):

Arnold Schwarzenegger är inte den första Hollywoodstjärna som försöker bli guvernör i Kalifornien. Ni har väl inte glömt Ronald Reagan - och det finns faktiskt flera likheter mellan de två. Dessutom innehåller deras förnamn samma bokstäver.

POLITIKERN Precis som Ronald Reagan och Clint Eastwood satsar Arnold Schwarzenegger nu på en politisk karriär. Siktet är inställt på guvernörsvalet i Kalifornien som avgörs den 7 oktober. Det finns 134 kandidater till, men Schwarzenegger har bra opinionssiffror och är van att vinna.
POLITIKERN Precis som Ronald Reagan och Clint Eastwood satsar Arnold Schwarzenegger nu på en politisk karriär. Siktet är inställt på guvernörsvalet i Kalifornien som avgörs den 7 oktober. Det finns 134 kandidater till, men Schwarzenegger har bra opinionssiffror och är van att vinna.

Jag drömde alltid om mycket mäktiga människor, diktatorer och sånt. Jag var alltid imponerad av folk som skulle kunna vara ihågkomna om 100 år eller som Jesus i tusentals år.

Så mindes Arnold Schwarzenegger sin barndom i dokumentären "Pumping iron" från 1976. Nu är han på god väg att bli den mäktigaste mannen i Kalifornien, värlens sjätte största ekonomi, just efter Frankrikes.

Redan när Schwarzenegger kom till USA för 35 år sedan hade han bestämt sig för att bli en stor filmstjärna, tjäna miljoner dollar, gifta sig med en glamourös fru och få politisk makt.

- Det som fascinerade Arnold var makt och pengar och vad makt och pengar gjorde för en person, säger George Butler, som producerade "Pumping iron".

Filmgenombrottet kom 1982 med "Pumping iron", dollarna med "Terminator" 1984 och den glamourösa hustrun, tillhörande klanen Kennedy, 1986.

De två träffades 1977 vid en välgörenhetsturnering i tennis hemma hos Ethel Kennedy.

Maria, liksom så många andra, föll för Arnolds speciella charm, humor och framåtanda.

- Jag fascinerades av hans förmåga att säga "jag bryr mig inte om vad de säger, jag vet vart jag är på väg", har Shriver sagt till US Weekly.

Speciellt tyckte Shriver, nyhetsankare på NBC, om Arnolds förmåga att komma undan med att säga saker som ingen annan kan säga.

Han sa till hennes mamma efter första gången de träffat:

- Din dotter har en fantastisk stjärt.

Arnolds väg mot stjärnorna började när hans mycket stränga far, nazist under kriget, sa åt sin son att gå till gymmet för att komma i form till fotbollen.

Tonårige Arnold tog till vikterna så entusiastiskt att föräldrarna efter ett tag försökte schemalägga hans timmar i gymmet, men det gick inte. Arnold hade hittat sin passion, ett utlopp för sin våldsamt tävlingsinriktade natur och en sensuell upplevelse som han en gång jämfört med en "dagslång orgasm".

Som 20-åring vann han sin första av fem Mr Universum-titlar. Han var besatt av att ha den perfekta kroppen och gjorde allt för att komma åt de områden som var svårtränade.

- Jag blev min egen forskare, har han sagt till Time. Jag gjorde en snirkel, till exempel, och vred min vrist på ett speciellt sätt. Nästa dag kunde jag känna mig öm på utsidan av biceps. Om jag inte vred vristen så blev jag inte öm. Så jag skrev ner det.

Det ständiga behovet av att vinna, att vara bäst, har inte gjort att han nu är en avskydd man. Tvärtom. De flesta gillar Arnold, även om han trampat ner en del myror på sin väg.

"Pumping iron" visar hur den 28-årige Arnold på jakt efter sin sjunde "Mr Olympia"-titel, kör med och manipulerar konkurrenten Lou Ferrigno, känd som tv-versionen av "Hulken".

En del av det var spel för kamerorna, men stämmer med Arnolds natur, säger Ferrigno till Time.

- Han var en arrogant man, en smart manipulatör. Vissa gör sånt för att få kvinnor, eller droger. Arnold gjorde det för att vinna. Han gjorde allt för att vinna.

Bland annat tog han anabola steroider under läkarkontroll. På den tiden var det dock inte lika kontroversiellt, och till skillnad från ryktena var detta inte anledningen till hans hjärtvalvsoperation 1997. Felet var medfött, säger hans läkare.

Arnold är känd för att vara lojal mot gamla vänner, eller "beryktad för att ses offentligt med folk som inte är kända och inte arbetar för honom", säger en filmregissör.

Men andra säger att han kan vara lite mystisk även för de nära vännerna.

- Om du följer Arnold noga så har han alltid en ny cirkel av människor runt sig. Han gillar inte att folk kommer för nära och vet för mycket innan han går vidare till nästa grupp", säger producenten George Butler till New York Times.

Filmstjärnan, vars karriär de senaste sju åren fram till "Terminator 3" inte varit kantad av succéer, har ibland utmålats som en kvinnokarl som påståtts ha haft utomäktenskapliga affärer.

Men kritiken har inte fastnat, kanske för att Hollywood normalt sett svämmar över av otrogna stjärnor.

- Det är inte lätt att vara Arnold. Du går tillbaka till ditt hotellrum och stoppar nyckeln i dörren och tre flickor du aldrig sett förr poppar fram ur linneförrådet, säger en Hollywood-källla till Newsweek.

Maria Shriver, liksom de flesta andra Kennedykvinnor, står på sin makes sida oavsett vad som händer. Det sägs att hon inte ville att maken, som hon har fyra barn med, skulle ge sig in i politiken eftersom det skulle ta för mycket tid. Men när han väl bestämde sig för att försöka bli guvernör, gick hon omedelbart ut och stöttade honom.

- Hon ser på detta som hans fru, säger Sheri Annis, tidigare konsult till Arnold. Jag tror inte att hon är Hillary Clinton. Hon försöker framhäva Arnold, inte sig själv.

Los Angeles Times uppskattar att Schwarzenegger är värd över 200 miljoner dollar, cirka 1, 7 miljarder kronor. Han skänker mycket pengar till välgörenhet och gillar tuffa bilar.

Han är republikan och kraftigt emot höjda skatter.

- Folk beskattas när de spolar i toaletten på morgonen. De beskattas när de dricker sitt kaffe. När de kliver in i bilen. När de tankar. När de äter lunch " Så fortsätter det hela dagen. De går och lägger sig på kvällen och är rädda att de ska behöva betala skatt när de sover, sa Arnold vid en presskonferens i onsdags.

Kritik har framförts om att Arnold inte svarat på politiska, specifika sakfrågor.

Trots att han är republikan är han i frågor om invandring, aborter och homosexualitet klart

liberal. Han säger sig vara miljövän men äger fyra Hummer-

bilar.

Allt detta kommer han att grillas om inför guvernörsvalet 7 oktober. Om Gray Davis blir bortröstad i detta "upphävningsval" kan det räcka med att Arnold får bara till exempel 5 procent av rösterna - även om så många som 49 procent vill ha kvar Gray Davis.

Det finns 134 andra kandidater men Arnold är den mest kända, och även om många Hollywoodstjärnor tycker att det hela är löjeväckande, är chanserna mycket stora att Arnold vinner.

Han brukar göra det.

Från 250 000 till 30 milj per film

Conan.

Arnold vs Ronald

Fredrik Virtanen

Publicerad: