Rapports Bengt Öste död

NYHETER

Legendariske nyhetsankaret Bengt Öste har avlidit.

Han gjorde sig känd i kampen mot rattfylleriet efter att närstående blivit påkörda av en berusad förare.

Bengt Öste var också en hängiven sportfiskare.

Han blev 77 år.

Foto: rolf pettersson
Bengt Öste

Han blev känd för hela svenska folket som nyhetsankare i SVT:s "Rapport". Där jobbade som nyhetspresentatör under 14 år åren 1978-92. Innan dess var han nyhetschef från 1972. 1989 belönades han av Hörselfrämjandet och fick priset "Bästa nyhetsankare".

Fick flera pris

Bengt Öste var också en hängiven fiskare och skrev både böcker och artiklar i ämnet. Senare ledde han det framgångsrika tv-programmet "Visst nappar det" i SVT.

Programmet blev så populärt att Bengt för tre år sedan fick pris för framgångsrika napp av Sportfiskeforum i Älvkarleby, som delade ut Hallmanpriset på 10.000 kronor till redaktör Bengt Öste.

Innan tiden på Rapport arbetade Bengt Öste på Svenska Dagbladet, bland annat som editionschef och biträdande redaktionssekreterare.

Han var också redaktör och ansvarig utgivare för Idun/Veckojournalen under några år på 60-talet.

Engagerad i kampen mot rattfylleri

Efter att hans ena dotter och barnbarn blivit påkörd av en rattfyllerist blev Bengt Öste starkt engagerad i samhällsdebatten mot rattfylleri.

När debatten mot rökning blev allt hetare gick den lugne piprökaren Öste i bräschen för tolerans. Han blev i början av 1990-talet galjonsfigur för föreningen Smokepeace, som arbetade för rökarnas rättigheter i samhället.

Organisationen hamnade senare i blåsväder, inte minst efter att Aftonbladet avslöjat att tobaksjätten Pilip Morris gett Smokepeace 1,2 miljoner kronor för en reklamkampanj

När Bengt Öste avled på lördagen led han sedan länge av Alzheimers sjukdom. Han blev 77 år.

Caroline Olsson, TT