Hans gods ska bli avels- farm för nazisterna

NYHETER

Utvalda "ariska" par ska föröka sig på gård i Västergötland

1 av 2 | Foto: vill ha blonda barn Sedan han köpte godset har Jürgen Rieger låtit både svenska och utländska nazister bo på Sveneby. Nu vill han satsa på att hjälpa unga blonda nazister få barn.

BERLIN

Godset Sveneby vid Mariestad kan bli en del av en kedja av nazistiska avelsfarmer.

Där ska "ariskt" blonda människor avlas fram av speciellt utvalda unga tyskar.

1995 köpte den tyske advokaten Jürgen Rieger det västgötska godset Sveneby utanför Mariestad. Hans plan var att ta dit unga tyskar med ett "ariskt" utseende och låta dem bruka jorden.

Tanken var att de skulle få många - och blonda - barn. Men det visade sig svårt att övertyga tyska nynazister om att flytta till den svenska landsbygden.

Istället hyrde Rieger ut delar av egendomen till svenska och utländska nynazister som behövde en tillflyktsort.

Men nu har Rieger återigen aktiverat sin idé om ett modernt Lebensborn, Himmlers organisation som under andra världskriget skulle se till att så många "ariska" barn som möjligt föddes i de ockuperade länderna.

Köpte en hel by

Nu försöker Rieger köpa flera nya egendomar i Tyskland. Bland annat äger han ett hotell i Thüringen, en hel by med butiker och en egen bio i Hammeln och ett gods i Dörveden.

Enligt tyska tidningen Der Spiegel ska egendomarna användas för det nya Lebensborn. Därför kan också tanken på Sveneby som en avelsfarm bli aktuell igen.

Pengarna kommer från Wilhelm Tietjen, som var SS-man under kriget. Han blev rik på aktier och testamenterade sina pengar till den nazistiska saken.

Hjälper dem få barn

Hittills har pengarna mest gått till tyska - och nazistiska - familjer med många barn. Nu hjälper de också barnlösa par som inte har råd med provrörsbefruktning. De ger bidrag till par som vill åka till Storbritannien för att skaffa en surrogatmamma, något som är förbjudet i Tyskland.

- Det råder inget tvivel om att Jürgen Rieger är en framstående nazist med goda förbindelser med såväl gamla som unga nazister. Han är det ideologiska överhuvudet i flera organisationer, säger presstalespersonen Maren Brandenburger från tyska Säpo.

Jürgen Rieger skyr själv all uppmärksamhet. Aftonbladet har inte lyckats nå honom för någon kommentar.

Advokat för nazisterna

Asbjørn Svarstad