Sista sms:et till pappan

NYHETER

Polisen hoppas spåra Bengtsson via mobilen

Tre timmar efter Fabian Bengtssons försvinnande kom ett sms från hans egen mobiltelefon.

Meddelandet - som skickades till hans pappa Bengt - gick inte att missförstå.

-Det gick ut på att han hade förts bort mot sin vilja, säger en polis.

Foto: Bengt Bengtsson.

Tidigt på morgonen lämnade Fabian Bengtsson sin lägenhet. Ingen har sett honom sedan dess, men det finns ytterligare ett livstecken.

Knappt tre timmar efter att han senast sågs - klockan 10.37 - skickades ett sms från Fabian Bengtssons telefon. En polis med insyn i utredningen säger:

-Det gick ut på att han hade förts bort mot sin vilja.

Pappa Bengt Bengtsson tvekade inte. Han ringde omedelbart tillbaka till sin sons mobiltelefoner - men allt han nådde var röstbrevlådorna. Sedan dess är mobilerna avstängda.

Polisen kontrollerar nu Fabian Bengtssons mobil dygnet runt, för att se om den slås på. Den är ett av de hetaste spåren i jakten på kidnapparna och polisen hoppas att den ska lösa gåtan.

De senaste åren har en rad uppmärksammade rättsfall lösts sedan polisen övervakat mobiltrafik. Så sent som i höstas kunde Vidmantas Varkalis, 38, gripas för mordet på psykologen Helena Bering efter mobilövervakning.

Unikt nummer

I samband med mordet stal Varkalis hennes telefon. Han bytte också sim-kortet för att undvika att spåras. I stället spårades mobilen via dess så kallade imeinummer - ett 15-siffrigt, unikt nummer.

Det registreras varje gång mobilen kopplas upp, oberoende av vilket abonnemang som används, och på så vis spårades mördaren till Litauen.

I samband med Knutbyfallet var det i stället aktiviteten på sim-kortet som fick betydelse.

Polisen knöt pastor Helge Fossmos hemliga mobil till olika mobilmaster i landet och kunde visa att pastorn var där samtidigt.

På så vis knöts han till kontantkortsmobilen - och polisen kunde avslöja hur han manipulerade barnflickan med hundratals sms.

Läs mer:

Lennart Håård, Mattias Lundell, Annika Sohlander