Bilder på offer blir kedjebrev

NYHETER

Räddade barn är efterlysta på nätet

1 av 2 | Foto: SOPHIA RÄDDADES Den 10-åriga tyska flickan Sophia Michl räddades och vårdades på Phuket International Hospital. Ändå hävdas det i mängder av mejl att hon saknas.

PHUKET/BANGKOK

Bilderna på tsunami-barnen har blivit kedjebrev som cirkulerar världen runt - trots att barnen redan är återfunna.

Samtidigt sprids allt fler rykten om offren - men nu finns det bara sex svenskar kvar på sjukhusen i Thailand.

Efter tsunami-katastrofen har en mängd bilder och rykten spridits över hela världen på internet.

Aftonbladet har mottagit hundratals mejl med bilden av den ensamme svenske pojken på ett sjukhus.

Hannes räddades

Bilden föreställer dock "Mirakel-Hannes" Bergström, 2, från Göteborg. Han återförenades med sin pappa Marko Kärkkäinen på sjukhuset i Phuket efter fyra dygn.

Även en bild som Phuket International Hospital släppt på en ung flicka har gått ett par varv runt jorden. Denna flicka har kopplats ihop med två saknade svenskor. Men det är istället en tysk flicka vid namn Sophia Michl, 10. Hennes föräldrar ska fortfarande vara saknade.

Flera rykten har följts upp av Räddningsverket på plats i Phuket - bland annat ett om att det förekommer sjukhus eller patienter som inte är inventerade. Det visade sig vara felaktigt.

Skrevs ut i söndags

I en rapport från Räddningsverket framgår att totalt 14 sjukhus har besökts och 42 sjukhus har blivit kontaktade per telefon.

Resultatet visar att ingen svensk person vårdas på sjukhus i områdena Phuket, Krabi eller Phang Nga på grund av skada efter tsunami-katastrofen.

Den skadade svensken i Phuket-området som sist skrevs ut lämnade sjukhuset i söndags.

Vill inte åka hem

Nu återstår endast sex svenskar på sjukhus i Bangkok.

- De har inte livshotande skador men patienterna kan eller vill av olika skäl inte åka hem ännu, säger Räddningsverkets insatschef Göran Schnell.

En av patienterna är en 54-årig kvinna som lider av en kronisk sjukdom sedan tidigare och därför måste ligga kvar på Bangkok Nursing Home.

Rapport inom kort

Samtidigt är hoppet ute om att hitta fler saknade svenskar.

- Vi har systematiskt gått igenom bårhus, uppsamlingsplatser vid templen och sjukhus. Vi har vänt på på varje sten, säger Göran Schnell.

Rapporten från Räddningsverket kommer inom kort att läggas ut på verkets hemsida.

Susanne Nylén, Christer Nilsson