Dansstjärnan fick fly från sin vattenfyllda bil

Foto: Kröp UT UR FÖNSTRET När dansaren Eva-Lotta Åkesson-Sjögren skulle åka hem efter Rigolettoföreställningen på Göteborgsoperan i går kväll hamnade hon i meterhögt vatten. Vattnet började sippra in i bilen och hon blev tvungen att krypa ut ur ett sidofönster för att komma undan.
NYHETER

Här räddar sig dansaren Eva-Lotta Åkesson-Sjögren ur sin vattenfyllda bil.

Orkanen överraskade många västsvenskar i går kväll.

– Vi har fått såga bort hundratals träd från vägarna och rädda bilister med gummibåt, säger brandingenjör Anders Ekberg.

Orkanvindar på över 40 meter per sekund mättes upp på flera håll i Väst-sverige i går. Ändå var det många västsvenskar som togs på sängen av stormen. Och hela kvällen varnade räddningstjänsten alla för att gå ut.

”Det brakade till”

  – Klockan var väl strax efter åtta på kvällen och jag bara hörde hur det brakade till. Sedan blev det alldeles svart utanför fönstret. Det var taket som blåst av och sikten skymdes av takpappen, säger Tomas Pålsson, som bor i en lägenhet i ett hyreshus på Pianogatan i Västra Frölunda.

  Räddningstjänsten för Göteborg, Kungsbacka, Härryda och Mölndal hade fullt upp. Man tvingades kalla in extrapersonal. Motorsåg var det mest använda verktyget.

Bilist räddad med båt

  – Vi vet inte hur många träd vi fått såga upp på vägarna. Men det handlar säkert om ett hundratal minst, säger Anders Ekberg, vakthavande brandingenjör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

  Till de mer udda uppdragen räddningstjänsten kallades ut på var att rädda bilister med gummibåt. De hade kört ned i så stora vattensamlingar i viadukter att bilarna blev helt dränkta.

  Eva-Lotta är dansare på Göteborgsoperan. På väg hem efter föreställningen av Rigoletto körde hon in i en stor vattensamling. Först blev hon lite rädd.

– Jag är säker på att min bil, en Golf, började flyta, säger hon och skrattar.

Tog in vatten

  – Jag vet faktiskt inte hur jag lyckades att köra så fel. Jag blev tvungen att rädda mig genom att krypa ur sidofönstret. Bilen tog in vatten, säger Eva-Lotta Åkesson-Sjögren.

  Under kvällen mättes orkanvindar upp i Göteborgs skärgård. Som mest 42 meter ute på Hönö.

  Och som vanligt gick strömmen för tusentals västsvenskar. Värst var det för Surteborna, som blev av med strömmen redan på eftermiddagen. Först i dag väntas den komma tillbaka igen.

  Västtrafik tvingades också ställa in all kollektivtrafik i Göteborg.

Strömlös spårväg

  Spårvagnarna hade ingen ström, och det ansågs för farligt att köra med bussar i blåsten.

  Älvsborgsbron och stora delar av Götaleden fick stängas av för trafik. Ett stort skyltfönster på Universeum i Göteborg blåste sönder och anläggningen är helt stängd fram till tisdag.

  Reaktorerna i Ringhals kärnkraftverk fick också nödstoppas. Felet berodde troligen på att orkanvindarna blåste salt på ställverken. De kunde inte rengöras och slogs ut, med konsekvensen att reaktorerna fick stängas.

Lennart Kasvi, Henrika Åkerman