De skulle spränga regeringskansliet

NYHETER

20-åriga kvinnan i nazistligan i rätten i dag: Jag gillar disciplin

Poliser och politiska motståndare skulle mördas och infrastruktur förstöras.

Kraftanläggningar, Riksdagshuset och Rosenbad skulle sprängas.

I dag inleddes rättegången i Västerås mot de fyra nazister - tre män och en kvinna - som åtalas för förberedelse till terroristbrott.

Foto: Den nu åtalade 23-åringen har deltagit i paramilitära träningsläger arrangerade av nazistorganisationen Legion Wasa. Här poserar han iklädd nutida tysk fältuniform.

Många tvingades vända när de kom till Västmanlands tingsrätt i Västerås på förmiddagen i dag. Rättssalen var full till sista plats. Målet mot de fyra terrormisstänkta är historiskt i svensk rättshistoria.

Det är första gången som svenska medborgare åtalas för terroristbrott. Enligt åklagaren planerade nazisterna mord på såväl politiker som poliser. De skulle också ödelägga den svenska infrastrukturen genom en rad aktioner mot kraftanläggningar och politiska maktcentra.

Den 23-åring som, enligt åklagaren, leder gruppen är före detta ledare för Nationalsocialistisk front i Västerås. Han lämnade gruppen då han ansåg den vara allt för ”passiv och liberal”.

23-åringen är tidigare dömd för hets mot folkgrupp och beskrivs som en ovanligt hängiven nazist.

Tillsammans med en annan av de åtalade ska han, enligt åtalet, författat manifestet ”Revolution i välfärdsstaten”. Där beskrivs hur maktövertagandet skulle ske genom att skapa kaos i det svenska samhället.

Enligt dokumentet ska maktövertagandet ske i fem faser.

Poliser skulle mördas

Det står att poliser såväl som anställda vid kärnkraftverk kan behöva dödas:

"Poliser anser jag dock inte vara civila, inte ens trafikpoliser, utan de är militära fiender och lovligt byte redan från början av fas 3. Dem kan vi med fördel avliva när de bär uniform för att därmed få den psykologiska effekten av vad något dylikt innebär, men för enkelhetens skull kan vi ta dem i deras hem också".

Men gruppen greps av polisen innan de hann sätta sina planer i verket. När de greps var de inne i fas 1, och enligt den åtalade kvinnan skulle den fasen vara i mellan fem och sex år, skriver VLT.

Det enda de hann med innan de stoppades var skadegörelse för närmare en och en halv miljon kronor. Bland annat krossades en mängd glasrutor på en skola i Västerås.

Förutom förberedelse till terroristbrott står de misstänkta åtalade för stöld, dopingbrott och grov skadegörelse.

Tre av de åtalade erkänner en del av de handlingar som de åtalas för, men samtliga nekar till terrorbrott.

Sympatier med nationalsocialismen

Den 20-åriga kvinnan hördes under eftermiddagen. Hon erkänner att hon har vissa dragningar åt högerkanten och att hon har vissa sympatier med nationalsocialismen.

– Framförallt gillar jag disciplin och ordning och reda. Men jag har mycket svårt för hat och våld, säger hon.

Skyller på tristress

I förhör har kvinnan tidigare sagt att manifestet skrevs av de båda männen - nu tar hon tillbaka det och säger att hon bara gjort antaganden. Hon säger också att hon inte vet varför texten skrevs.

– Bara för att det skrivits i ett manifest betyder det inte att man tänker göra det.

– Jag och samhället kommer inte direkt överrens. Man är ju ung och dum. Tristess gör att man gör dummma saker.

Så skulle de ta över Sverige

Kristian Lindquist, Malin Axelsson, Karl Thor