Hetaste spåret: Mössan

NYHETER

Misstänkte mördaren kastade den under flykten

1 av 4 | Foto: POLISEN
Det här är dubbelmördaren mössa. För första gången visar mordutredarna i Linköping bilden på den mörka ribbstickade mössa som mördaren kastade ifrån sig när han flydde. Aftonbladet har fått polisens hemliga bildmaterial i jakten på dubbelmördaren.

Spaningsledningen har fått in helt nya uppgifter från ett vittne, som mötte en bil på Åsgatan mycket nära mordplatsen.

Mannen har helt nyligen lämnat sin berättelse.

Polisen söker nu föraren till bilen - en liten grå japansk bil.

-Precis när gärningsmannen sprang Åsgatan ner mot Tränggatan så kom den okände mannen i bil från mordplatsen. Vi vill komma i kontakt med den okände bilföraren, säger polisledningen.

Polisen kan vara på väg mot ett genombrott, erfar Aftonbladet. Spaningsledningen har kartlagt ett område runt mordplatsen med hjälp av flygbilder.

-Vi lägger ett stort pussel, säger kriminalkommissarie Jan Staaf.

Aftonbladet kan idag publicera polisens bilder från utredningen.

I den ribbstickade mössan fanns hårstrån, som är DNA- testade. De visar bland annat färgen på mördarens hår, hur gammal han är och DNA- profilen.

Mössan hittades efter flyktvägen i en tidningshållare utanför ICA. Mössan har sålts hos Statoil fram till för något år sedan.

Polisen har även säkrat fingeravtryck.

Stod och väntade

Enligt vad Aftonbladet erfar har polisen också talat med en kvinna som klockan 07. 20 den 19 oktober befann sig nära mordplatsen.

-Hon lade märke till en man som stod vid de röda husen mitt emot det något större vita husen på Åsgatan, säger polisledningen.

Mindre än 100 meter därifrån mördades åttaårige Mohammed Ammouri och 56- åriga språkläraren Anna- Lena Svenson.

En välklädd man

Kvinnan har beskrivit en man som är mellan 20 och 25 år, cirka 175 centimeter lång. Han såg både vältränad och välklädd ut, och var klädd i en höftlång beige eller kamelfärgad jacka.

Polisen har i flera veckor sett det som en trolig beskrivning av mördaren.

En annan uppgift som polisen arbetar med är en kvinna som iakttagits klockan 07. 45 i korsningen Djurgårdsgatan-Tränggatan. Enligt vittnen verkade hon jäktad och halvsprang.

- Hon vände sig om som om hon tittade efter någon.

Polisen har haft tankar på att dubbelmördaren kan ha haft en medhjälpare under flykten.

Ett av polisens hetaste vittnen såg kl 08. 00 en man på flyktvägen på Djurgårdsgatan. Mannen viftade febrilt viftade efter en ambulans som körde i riktning mot Universitetssjukhuset.

Ytterligare ett hett vittne är en okänd kvinna som kom cyklande från Västra vägen och ut på Åsgatan i riktning mot Tränggatan.

Hon har förmodligen cyklat förbi mordplatsen antingen strax före eller strax efter morden. Polisen har i flera veckor sökt kontakt med den okända kvinnan.

2000 har förhörts om morden på Mohammed och Anna-Lena

Lennart Håård, Annika Sohlander