Ku Klux Klan-ledare greps – efter 40 år

NYHETER

Greps för mord på tre unga män 1964

Foto: Edgar Ray Killen 1964.

Efter över 40 år har nu polisen enligt amerikanska medier gripit den 79-årige förre Ku Klux Klan-ledaren Edgar Ray Killen för de uppmärksammade morden på tre unga medborgarrättsaktivister i Mississippi 1964.

Sju personer fälldes för stämpling till mord 1967 och fick sitta upp till sex år i fängelse. Men Killen, känd som ”The Preacher”, och tio andra gick fria, eftersom juryn var oenig.

Greps i sitt hem

De ouppklarade morden den 21 juni 1964 på James Chaney, en 21-årig svart man från Mississippi, 20-årige Andrew Goodman och 24-årige Michael Schwerner, båda från New York, fick stödet för medborgarrättskampen att växa kraftigt. Morden blev också ett tema i filmen Mississippi Burning 1988.

Baptistpastorn Killen greps sent i torsdags i sitt hem på landsbygden i Neshoba County på begäran av en åtalsjury.

– Det har dröjt länge, men det var avgjort värt att vänta på, säger Andrew Goodmans mor Carolyn till tidningen The Neshoba Democrat.

Skulle hjälpa till inför val

– I mitt hjärta visste jag att det här skulle ske till sist. Det bara måste det. Jag är så lättad, tillägger hon.

De tre unga männen hade åkt till Philadelphia för att utbilda väljare och hjälpa de svarta i staden att registrera sig inför valet. De försvann när de skulle undersöka en brand i en kyrka. Först efter sex veckor hittades deras kvarlevor nedgrävda i ett dammbygge en mil utanför Philadelphia.

I somras appellerade en fleretnisk medborgargrupp i staden till såväl lokala myndigheter som amerikanska justitiedepartementet att göra allt för att rättvisa äntligen skulle skipas.

TT