Sågningen av Persson

NYHETER

Diplomater till attack mot hans uttalanden vid resan till Thailand

1 av 3 | Foto: för tuff i thailand? Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra och Göran Persson. Den svenske statsministerns uttalanden om bland annat Thailands byggstandard får nu hård kritik av flera toppdiplomater.

Persson kritiserar Thailand för dålig beredskap.

Nu får han kritik av flera toppdiplomater.

-Han skjuter över målet, säger förre s-ministern Pierre Schori.

Tanken med Göran Perssons besök i Thailand i måndags var att tacka för all hjälp i samband med flodvågskatastrofen.

Men han passade också på att ta upp några mer kontroversiella frågor. Bland annat kritiserade han den thailändska byggnadsstandarden:

"Skjuter över målet"

-En bättre byggnadsinspektion med bättre säkerhet måste införas, sa han.

Persson har också ifrågasatt varför det inte gick ut någon varning direkt efter jordbävningen - och krävt av Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra att sökandet efter döda ska fortsätta så länge som möjligt.

Nu får han hård kritik av flera toppdiplomater.

- Det är inga röda rosor precis, snarare törnen. Jag tycker att han skjuter lite över målet, säger Pierre Schori, 66, före detta statsråd (s), FN-ambassadör och kabinettssekreterare.

"Olämplig tidpunkt"

-Mitt råd hade varit att hålla sig till det som var syftet med resan, nämligen att tacka för de enastående insatser som thailändarna på plats har gjort, och hålla sig till det, säger förre USA-ambassadören Wilhelm Wachtmeister, 81.

Cecilia Nettelbrandt, 82, före detta talman (fp) och ambassadör, håller med:

-Jag tycker att vi ska tala med mycket små bokstäver just nu om vad thailändarna har gjort fel. Det ligger kanske något i det, men tidpunkten är inte lämplig.

"Bättre vara diskret"

Dessutom, menar hon, har svenskarna anledning att vara ödmjuka.

-Är vi så perfekta själva? Se på det som hänt nu med skogen, och översvämningarna för ett par år sedan.

Förre kabinettssekreteraren och ambassadören Leif Leifland, 79, anser -liksom Persson - att det måste utredas varför ingen varnades om flodvågen. Men att statsministern nu kan ha försämrat förutsättningarna för en sådan.

-I de här länderna är det alltid en fråga om att tappa ansiktet. Jag tror att han hade nått mycket bättre resultat om han hade tagit upp det här diskret, i enrum med den thailändske premiärministern.

Vill ha genomlysning

Göran Persson själv ställer sig oförstående till kritiken.

-Det är väl rimligen så att man kan göra mer än en sak. Jag har självklart tackat ordentligt och mött så mycket värme och respekt. Men samtidigt tycker jag att vi inte kan släppa att vi vill ha en genomlysning av vad som hände de här timmarna. Det är viktigt för framtiden, säger han till TT.

Läs mer

Irene Beertema