Nyheter

Attefall och Larsson tackar nej till kd-toppen

NYHETER

Hoppar av kandidatur

Riksdagsledamöterna Stefan Attefall och Maria Larsson tackar nej till att leda kristdemokraterna.

Därmed har partiet bara två kandidater kvar: Riksdagsledamöterna Mats Odell och Göran Hägglund.

Rundringningar till partidistrikten som medier gjort visar att Maria Larsson från Gnosjö hade ett starkt stöd. Trots det valde hon på tisdagen att hoppa av partiledarvalet:

- Jag har tänkt och funderat och landat i slutsatsen att jag har mer att lära och att jag inte bör kandidera. Jag har ganska kort politisk erfarenhet på nationell nivå, säger Maria Larsson till TT.

Beskedet innebär att kristdemokraterna får välja mellan Mats Odell, 56 år, och Göran Hägglund, 44 år.

Förvånande

Maria Larssons stöd har berott på hennes framtoning men också på att hon som kvinna skulle kunna ändra bilden av kristdemokraterna. Hennes avhopp förvånar kvinnoförbundets ordförande Desirée Pethrus-Engström:

- Jag undrar om Maria inte vet vilket stort stöd hon har runt om i landet. Det har jag fått många signaler om. Kanske underskattar hon detta på ett sätt som är litet typiskt för kvinnor.

Larsson avfärdar dock det allmänna stödet med att hennes ''namn mest varit en del av en mediedebatt''.

Stefan Attefall, som inte bedömts ligga lika bra till som Larsson, hänvisar också till bristande erfarenhet.

- Vår näste partiledare måste också kunna vara vår statsministerkandidat i kommande valrörelse, och jag anser att jag inte har den bredd som krävs, säger Attefall till TT.

Står fast

Såväl Hägglund som Odell beklagar avhoppen men står själva fast vid sina kandidaturer. Enligt Hägglund finns inga politiska skillnader mellan dem och båda har arbetat nära Alf Svensson i decennier.

Hägglund vill ta dagens svenska problem till utgångspunkt för vad kristdemokraterna kan göra för Sverige.

- Jag tror att många människor inte känner igen sig när de lyssnar på nyhetssändningar och hör att två 18-åriga kvinnor blivit skjutna, att dörrvakter vid krogar blir beskjutna, att välbeställda skor sig på andras bekostnad. Pengarna räcker inte till det som vi tidigare tog för givet - till vård, omsorg av de äldre, poliser, säger Hägglund.

Lång erfarenhet

Mats Odell tror att han skulle bli en bra partiledare och statsministerkandidat. Han pekar på att han har lång erfarenhet, var kommunikationsminister i den borgerliga regeringen och är ekonomisk talesman.

- Jag tror inte att det förväntas att kristdemokraterna förändrar sin politik mycket. Däremot förväntas att vi rensar undan fördomar och sätter en skarp gräns mot intoleransen som förekommer, säger Odell.

Kristdemokraternas nya partiledare väljs på ett extra riksting den 3 april. Valberedningen måste presentera sitt förslag senast den 1 mars.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien-Schweiz i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter