Efterlyst automatvapen hittades hos misstänkt polis

NYHETER

Major tog med sig kalasjnikov från Kosovo

En svensk major tog med sig en kalasjnikov från sin utlandstjänst i Kosovo. Väl hemma krävde FMV att han skulle lämna in den. Detta gjorde han inte – vapnet hittades i stället hos det nu häktade narkotikamisstänkta polisbefälet vid Stockholmspolisen. Det uppger Dagens Nyheter.

Den svenske majoren ansökte om att få ta med sig det sovjetiska automatvapnet hem, men fick nej, skriver Dagens Nyheter. Han begärde då att att få ta med sig vapnet hem för utbildning på dåvarande KA1 i Vaxholm. Majoren fick ja från KA1, men Försvarets Materielverk, FMV, begärde att vapnet genast skulle lämnas in för förvaring hos dem. Detta skedde inte. Vapnet lämnades aldrig in till FMV.

Hittades hos häktad polis

– I stället hittades vapnet i samband med en förundersökning hos den kriminalkommissarie som numer sitter häktad, säger Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg till Dagens Nyheter.

Det häktade polisbefälet greps i mars i år, efter att ha varit anhållen i sin frånvaro och efterlyst. I samband med husrannsakningar beslagtog polisen vapen och sprängämnen. Polismannen har haft en ledande befattning inom länskriminalen i Stockholm, och har arbetat med grov brottslighet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är polisbefälet misstänkt för att genom så kallad brottsprovokation själv ha gjort sig skyldig till narkotikabrott.

Karin Klarström