Raggarmecka ligger i Västerås

NYHETER

Power Big Meet är krom, öl och fest i tre dagar

1 av 6 | Foto: Sari Saksi och Frank Lindström hade åkt ända från Hangö, Finland.

VÄSTERÅS

Bilen är putsad och lacken skiner.

Ölen står på kylning.

Tusentals raggare är samlade på Johannisbergs flygfält.

Det är återigen dags för världens största bilträff - Power Big Meet.

Vad har 500 000 svenskar gemensamt?

Svar: gamla fordon. I helgen är en stor del av dem samlade i Västerås på världens största bilträff. För 27:e gången sedan starten 1978 samlas biltokiga raggare från hela världen på Johannisbergs flygfält, strax utanför centrala Västerås.

I dagarna tre är det bilar för hela slanten. Ja, och så fest förstås. För är det något raggare gillar, förutom bilar, så är det att festa.

11 000 bilar

- På kvällarna är det en väldig fart här på området och det är så roligt. De här träffarna är årets höjdpunkt, säger Agneta Bär från Valbo.

För två år sedan köpte Agneta Bär sin Chevrolet Bel Air, årsmodell -54. Den matchar hon med en husvagn och en Crescent-skoter från -67. Hela tiden passerar nyfikna besökare som uppenbarligen fattat tycke för ekipaget.

- Förra året var det en mycket känd, före detta hockeycoach, som ville köpa både bilen och vagnen. Men jag säljer inte, säger Agneta Bär.

Bland de drygt 11 000 ekipagen på flygfältet finns rockabilly-paret Elin Högdahl och Mats Falkdal från Umeå. För dem är 50-talet en livsstil.

Stor marknad

- Vi har inrett lägenheten i 50-talsstil, vi gillar musiken och kläderna. Vi tycker om allt som har med den tiden att göra. Det var klart bättre förr, inget snack om saken, säger Elin Högdahl.

Förutom bilträffen finns en jättelik marknad på området. På den fyra kilometer långa marknadsgatan hittar man allt som hör raggarkulturern till: kläder, skivor och möbler.

- Jag har fyndat många fina saker idag, säger Elin Högdahl lyckligt och visar en nyinköpt termos i grön tidstypisk färg.

Annacarin Falk