Nordkorea öppnar för att lägga ned kärnvapenprogram

Publicerad 2018-03-06

Nordkorea säger sig vara villiga att skrota sina kärnvapen – så länge det inte finns något militärt hot mot landet.

Det säger chefen för den sydkoreanska delegation som har träffat diktatorn Kim Jong-un i Pyongyang.

Nord- och Sydkorea har också enats om att hålla ett möte vid gränsen i april, enligt presidentens kontor i Seoul. Det blir det första i sitt slag på över ett decennium.

Om det planerade toppmötet i gränsstaden Panmunjom blir av är det tredje gången som ledarna för Nord- och Sydkorea möts. Tidigare har det skett år 2000 och senast 2007.

Förutom Koreamötet har de två länderna också enats om att öppna en direktkanal för kommunikation, en så kallad hotline.

Uttalandet kommer dagen efter att en sydkoreansk delegation träffat Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, över en middag i Pyongyang.

”Ingen anledning att behålla kärnvapenprogram”

Under mötet sa de nordkoreanska företrädarna att det heller inte finns någon anledning att behålla sitt kärnvapenprogram – så länge landets säkerhet kan garanteras, enligt den sydkoreanske delegationschefen Chung Eui-yong.

– Nord klargjorde att man är villig att se en kärnvapennedrustning på Koreahalvön och förklarade att det inte finns någon anledning att ha ett kärnvapenprogram om de militära hoten försvinner och säkerheten för regimen garanteras, säger Chung Eui-yong enligt AFP.

Nordkorea ska även ha öppnat upp för möjligheten till samtal med USA om kärnvapen och en normalisering av relationerna, skriver TT.

”Vill skriva ny historia om återförening”

Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA har tidigare skrivit om att Kim Jong-un ska ha sagt att en nationell återförening är något han är "fast besluten att kraftfullt främja", rapporterar Reuters.

Den nordkoreanska diktatorn säger nu att han vill ”skriva en ny historia om nationell återförening”.

 

LÄS OCKSÅ: Grafik – här är Nordkoreas alla missiler