Forskare: Att hålla handen kan lindra smärta

NYHETER

Att hålla hand med den man älskar är inte bara mysigt, utan kan även lindra smärta.

När två älskande fattar varandras händer synkas nämligen hjärnvågorna mellan dem, visar ny forskning.

Visst känns det alltid lite bättre om man har ont och ens älskling sitter bredvid och håller en i handen? Kanske är det inte bara en känsla. Smärtan kan faktiskt lindras av att hålla hand med sin partner.

En ny studie visar nämligen att din partners hjärtfrekvens och andning smittar av sig när händerna möts. Till och med era hjärnvågor synkas av aktiviteten, vilket får din smärta att avta.

Måste vara äkta

Men det går inte att lura kroppen med en opersonlig handkläm. Studien visar nämligen att ju mer empati man känner för sin partner, desto mer synkar hjärnvågorna, vilket i sin tur innebär en mer effektiv smärtlindring.

– Vi har utvecklat många nya sätt att kommunicera i det moderna samhället och den fysiska interaktionen har minskat. Vår forskning visar hur kraftfull och viktig mänsklig beröring är, säger Pavel Goldstein, smärtforskare vid University of Colorado Boulder till Science Daily.

Inspirerades av sin fru

Idén till undersökningen föddes samtidigt som forskarens dotter. När frun skulle föda verkade hon känna mindre smärta när han höll hennes hand.

– Jag ville prova det i labbet: kan man verkligen minska smärta med hjälp av beröring, och i så fall, hur? säger Pavel Goldstein till Science Daily.

Under studien, som genomfördes i samarbete med Universitetet i Haifa, gjordes experiment på 22 heterosexuella par i åldrarna 23-32 år.

Samtidigt som kvinnan i paret utsattes för en mild smärta på armen, orsakad av värme, mätte man parets hjärnaktiviteter. I tvåminutersintervaller fick paren sedan: sitta bredvid varandra utan att röra varandra, sitta och hålla varandras händer, samt sitta i varsitt rum.

Foto: Thinkstock

Hjärnorna synkar

Redan då paren befann sig i samma rum började hjärnorna synka, men när paren höll hand synkades hjärnorna desto mer. Tidigare studier har visat att synkning mellan hjärnor har en smärtlindrande effekt.

På vilket sätt de nya resultaten skulle kunna användas för smärtlindring är ännu för tidigt att säga. Studien säger ingenting om vilka effekter handhållning skulle kunna ha i andra typer av relationer, än heterosexuella parrelationer.

Smärtforskaren Pavel Goldstein uppmanar dock att inte underskatta kraften bakom en redig handhållning.

– Du må uttrycka empati för din partners smärta, men utan beröring kanske den inte kommuniceras fullt ut, säger han till Science Daily.

ARTIKELN HANDLAR OM