Nordkoreas diktator leker Doktor Jekyll och Mr Hyde

NYHETER

Är ett erbjudande för bra för att vara sant så finns det förmodligen skäl att vara skeptisk.

Denna nyttiga läxa för lurade konsumenter bör även tillämpas i fallet Nordkorea.

Att de skulle ge upp sina kärnvapen förefaller helt osannolikt.

På ett sätt är beskeden från den sydkoreanska delegation som träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-un välkomna.

1 av 3 | Foto: KCNA VIA KNS / AFP
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skakar hand med Sydkoreas representant Chung Eui-yong.

* Nordkorea är berett till direkta samtal med USA för att göra Koreahalvön till en kärnvapenfri zon.

* Under samtalen tänker Nordkorea avstå från alla missiltester och provsprängningar av kärnvapen.

* Om Nordkorea får säkerhetsgarantier från USA är man beredd att ge upp sina kärnvapen.

"För då behövs ju inte vapnen", uppges Kim Jong-un ha förklarat.

Allt detta är ljuv musik för omvärldens öron. Det är detta som FN, USA, EU, Sydkorea, Japan och en rad andra aktörer försökt att få till stånd under alla de år som Nordkorea utvecklat sina kärnvapen och skaffat sig missiler som nu är så kraftfulla att de kan nå hela USA.

Ingen gör vågen

Men det finns skäl till att alla inte plötsligt jublar och ställer sig upp och gör vågen.

Den första invändningen är att dessa uttalanden inte kommer direkt från Nordkoreas diktator utan via ombud från Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-yong. Kim kan alltid hävda att han blivit feltolkad eller felciterad.

Den andra invändningen är att det helt enkelt låter för bra för att vara sant.

Skulle Kim Jong-un som under sina sex år vid makten satsat stenhårt på att utveckla landets kärnvapen hastigt ha kommit på andra tankar?

Skulle Kim som de senaste åren gödslat med hot mot USA och sagt att Nordkorea aldrig kommer att ge upp sina kärnvapen under några omständigheter plötsligt ha ändrat sig?

Avancerat spel

Det finns starka skäl att anta att det Nordkoreas unga ledare nu ägnar sig åt är ett avancerat spel för att vinna tid och för att försöka få världen att acceptera Nordkorea som kärnvapennation.

Denna nya strategi inleddes redan med hans nyårstal och med Nordkoreas deltagande i vinter-OS i Sydkorea.

Varför Nordkorea prövar en ny approach är inte glasklart men jag förmodar att Kim Jong-un fruktar att Donald Trump är så galen att han kan tänkas rikta ett militärt angrepp mot Nordkorea om inte Sydkorea aktivt försöker förhindra det.

Därför vill Kim framstå som mer samarbetsvillig och samtidigt driva in en kil mellan USA och Sydkorea.

Hugger på allt

Han har ett extra bra tillfälle nu när Sydkorea relativt nyligen fått en ny president i Moon Jae-in som gick till val på att få till en försoningsprocess med Nordkorea. Moon hugger på varje positiv signal från Pyongyang. Men även han måste någonstans inse att det inte är troligt att Kim Jong-un på några månader går från total, aggressiv fiende till en sann vän, from som ett lamm.

Historiskt har Nordkorea pendlat mellan Dr Jekyll och Mr Hyde i försök att nå ekonomiska och politiska fördelar. Det handlar om taktik, inte om att diktaturen i norr plötsligt tänkt om på något avgörande sätt.

Nu är man i ett läge då världen för första gången lyckats samla sig till kraftiga ekonomiska sanktioner i form av begränsningar av Nordkoreas textilexport (livsviktig för att få in utländsk valuta) och oljeimporten som är absolut nödvändig för landets industri och jordbruk.

Ofarlig

Genom att framstå som mer ofarlig och resonabel hoppas Kim förmodligen att få lättnader i sanktionerna. Får han till förhandlingar med USA kommer de garanterat att dra ut ett antal år på tiden samtidigt som han kan fortsätta utveckla kärnvapenkapaciteten.

Allting Kim Jong-un gör handlar om att säkra regimens långsiktiga överlevnad. En stenhård diktatur där hundratusentals människor sitter i arbetsläger och all politisk opposition kan straffas med döden.

Kärnvapnen är regimens yttersta livförsäkring. Den kan de ta till när de känner sig hotade. Att Kim som satsat så hårt på att utveckla dessa vapen plötsligt skulle vara villig att ge upp dem är helt enkelt för bra för att vara sant.

Det finns inga säkerhetsgarantier i världen som USA kan ge som han tycker skulle vara tillräckliga.

Därför är Korea delat 00:33

 

LÄS OCKSÅ: Grafik – här är Nordkoreas alla missiler

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Kärnvapen

USA