Emma Wallrup (V) slår tillbaka mot partitoppen: ”är rutten”

avJohn Granlund

Riksdagsledamoten Emma Wallrup (V) utesluts från vänsterns riksdagsgrupp och placeras i ett isolerat rum.

Nu slår hon tillbaka mot partitoppen – och kickar igång sin valkampanj.

– Det här är ett maktspel som inte hör hemma i vårt parti där ledningen har tappat fattningen helt, säger Wallrup till Aftonbladet.

Vänstertoppen Mia Sydow Mölleby gick på fredagseftermiddagen ut i Ekot och meddelade att den omstridda riksdagsledamoten Emma Wallrup ska uteslutas ur partiets riksdagsgrupp.

Dessutom meddelade Sydow Mölleby att riksdagsledamoten ska isoleras i ett rum på avstånd från Jens Holm (V) - riksdagsledamoten som anklagar Wallrup för ofredanden.

1 av 7

– Hon kommer inte från och med tisdag att kunna ta sig in i våra lokaler, säger Mia Sydow Mölleby till radion.

I en intervju med Aftonbladet utrycker Emma Wallrup djup besvikelse över partiledningen som hon beskriver som ”rutten”.

– Vi behöver se över partitoppen, den har blivit rutten.

– Det här är ett maktspel som inte hör hemma i vårt parti där ledningen har tappat fattningen helt, säger riksdagsledamoten.

Nytt rum efter helgen

Hon säger att hon meddelats att hon ska få ett nytt - isolerat - rum i riksdagen redan på måndag.

– Jag får det på måndag. Det är märkligt men vi får se vad det innebär.

Så här kommenterar hon den drastiska åtgärden:

– Det är väldigt felaktigt eftersom jag inte har gjort något och har velat hantera det här mycket sansat och snällt och inte heller ta någon som helst kontakt, säger Emma Wallrup och lägger till:

– Det enda jag har gjort är att som högst skicka 14 mejltrådar.

Enligt polisanmälan har det dock i ett fall handlat om 28 sms på raken till Jens Holm under en augustimorgon. En midsommarafton skickade hon 14 sms i följd.

”Premierar mannen”

Utöver att polis på Särskilda utredningar utrett misstänkt ofredande från Emma Wallrups sida - en utredning som lagts ner av åklagare - har också Vänsterpartiet låtit genomföra en intern utredning där det konstateras att ärendet inte är en ”konflikt mellan två personer”, utan att det i stället är fråga om att Emma Wallrup trakasserar Jens Holm.

– De har tagit fram en utredning som inte håller juridiskt. Jag har låtit en jurist titta på utredningen och den håller inte. Den premierar mannen på ett otillbörligt sätt, säger Emma Wallrup.

Riksdagsledamoten uppger vidare att hon nu kommer att inleda sin valkampanj och röra sig ute bland väljarna. Så sent som i januari nominerades hon av Vänsterpartiet i Uppsala län till förstaplatsen på Uppsalas riksdagslista.

– Jag kommer att jobba mycket ute och träffa mina väljare. Prata om hur vi kan säkra markperspektivet i politiken. Det här är ett problem i hela Sverige. Vi pratar inte med folk på golvet, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM