Mejla

Wolfgang Hansson

Trump vill bli omvald - Europa ska betala

NYHETER

President Trump vill med ojusta metoder skaffa USA fördelar för att därmed öka sina chanser att bli omvald 2020.

Att EU därför hotar med "mottullar" är inte bara rimligt utan rentav nödvändigt.

Trump gick till val på "America first" och på påståendet att andra länder utnyttjar USA och har skaffat sig en massa orättvisa fördelar därför att tidigare presidenter gjort ett uselt jobb.

I Trumps värld är det bara Donald som kan göra en bra deal.

På så vis är presidentens hot om att införa tullar för export av stål och aluminium till USA ingen överraskning. Problemet är att presidenten snackar i nattmössan. USA är inte orättvist behandlat, särskilt inte av Europa och Kanada, de områden som främst skulle drabbas av de amerikanska tullarna.

Däremot försöker Trump tvinga igenom fördelar för USA genom att hota med handelkrig.

Boven i dramat

Trump vill rädda den amerikanska stål- och aluminiumindustri som finns kvar och rentav blåsa nytt liv i den och skapa fler jobb i USA. Men inte genom att göra de amerikanska företagen mer konkurrenskraftiga. Istället vill han på konstgjord väg förbättra deras ställning med 25- respektive 10-procentiga tullar. Helt i strid mot de internationella överenskommelser som gäller.

Kina, som är det land som Trump i valrörelsen särskilt pekade ut som boven i dramat, drabbas nästan inte alls. Istället är det USA:s allierade som får ta smällen.

Donald Trump måste hålla sina kärnväljare nöjda ifall han ska bli omvald 2020. Därför vill han driva igenom detta vallöfte trots att alla hans rådgivare och de tunga namnen i hans eget parti tycker att det är vansinne.

Trumps närmaste ekonomiska rådgivare Gary Cohn, som är emot införandet av tullar, avgår i protest.

Förhandlingstaktik

Kongressens talman, republikanen Paul Ryan, har offentligt deklarerat att han är emot införandet av tullar. Detsamma gäller senatens majoritetsledare Mitch McConnell.

Det finns en orsak till varför världen under årtionden rört sig mot en allt friare handel.

Nästan alla tjänar på det när plus och minus lagts ihop.

Med ensidiga tullar kanske Trump kan rädda några jobb i stålindustrin men arbetstillfällen kommer att försvinna på andra områden när omvärlden svarar med samma mynt.

Man skulle kunna se Trumps utspel om införande av tullar som en slags förhandlingstaktik. Nu blir alla arga på honom och oroliga för handelskrig. Det ger presidenten en god förhandlingsposition för att få igenom andra eftergifter från omvärlden. Även om han backar till hälften kommer många att se det som en framgång.

Bevis

Men man kan också se det som ännu ett bevis för den amerikanske presidentens totala förakt för den internationella ordning som världens regeringar mödosamt byggt upp under många år för att skapa fred och välstånd. Han verkar se sig som en slags gud som med några penndrag kan skriva om reglerna.

Därför är det viktigt att omvärlden reagerar.

Varför ska Sverige och Europa offra sina jobb för att Trump lättare ska bli omvald?

Nu råkar det också vara så att handelsreglerna är juridiskt reglerade. En organisation vid namn WTO, World Trade Organisation, ska se till att alla som är medlemmar där följer det regelverk man kommit överens om. Dit hör att inte införa tullar som begränsar frihandeln.

Hotar USA

Undantag finns för bland annat nationell säkerhet. Det är det undantaget Trump försöker hävda. Vilket är helt absurt. Skulle stålexport från USA:s allierade Europa hota USA:s säkerhet?

Därför är det bra att EU hotar att dra USA inför WTO för att få saken prövad.

Det är också bra att EU sätter hårt emot hårt och redan upprättat en lista på amerikanska varor som kommer att beläggas med tullar ifall Trump gör allvar av sitt hot.

Europa får inte vika sig för den amerikanske presidentens "jag är störst och starkast på skolgården"-fasoner.

Samtidigt är det lika löjligt som tragiskt att världen återgår till den här typen av barnsligt sandlådebeteende. Men med en bortskämd unge på stolen i Vita huset så kanske man inte kan förvänta sig något annat.

Än så länge existerar bara ett hot om handelskrig. Inga tullar är ännu införda. Förhoppningsvis finns det vuxna människor runt Trump som till slut kan övertyga honom om farorna med hans utstakade kurs.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

EU:s hämnd: strafftullar på whiskey och apelsinjuice

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Europa

Donald Trump

EU