Åklagare utreder om polisen agerat fel i Sävsjöinsatsen

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisens sökinsats efter den försvunna kvinnan och barnet i Sävsjö ska utredas av åklagare.

Det tog tolv timmar innan kvinnan och dottern hittades – och kvinnan dog senare.

–Jag har beslutat att inleda en förundersökning om tjänstefel, alternativt grovt tjänstefel, säger Marianne Nordström vid särskilda åklagarkammaren.

En kvinna i Sävsjö avled efter att tunnklädd och utan skor ha varit ute i kylan i flera timmar tillsammans med ett av sina barn. Nu ska åklagare utreda om polisen begått något fel, vilket SVT Nyheter var först om att berätta.

– Jag har beslutat att inleda en förundersökning om tjänstefel, alternativt grovt tjänstefel säger Marianne Nordström, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Det var den 28 mars som en pojke i 10-årsåldern hittades utomhus längs en väg i Sävsjö. Polisen fick samtal om att en kvinna lämnat pojken men gått vidare med en flicka, båda barfota och tunt klädda. Kvinnan och flickan hittades förs tolv rimmar senare, svårt nedkylda. Både kvinnan och barnen bodde på närliggande asylboende.

1 av 2 | Foto: Peo Möller

Polisen: ”Ett misslyckande”

Trots en stor sökinsats tog det runt tolv timmar innan mamman och dottern hittades – då cirka 250 meter från platsen där de senast synts till.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Ett av polisens viktigaste uppdrag är att rädda liv. Så detta är såklart ett misslyckande. Det känner nog alla inblandade när det blir en sådan här tragisk utgång, sa Susanne Axelsson, chef på polisens regionledningscentral, fredag efter händelsen..

Polisen har redan startat en internutredning om händelsen.

– Vi jobbar alltid väldigt metodiskt och systematiskt, men vilka beslut som har fattats eller inte fattats i det här fallet får den interna genomlysningen svara på, sa Susanne Axelsson till Aftonbladet efter beslutet om internutredning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN