Misstänkt för mordbrand på ambassad ville prata om människohandel

avJosefin Silverberg

NYHETER

En stor brand utbröt i byggnaden på Östermalm i Stockholm som inrymmer bland annat Portugals ambassad.

Polisen kunde senare under onsdagen gripa en man i 50-årsåldern misstänkt för mordbrand. Mannen är nu anhållen.

– Han kastade något, vi vet inte exakt vad, som gjorde att en brand flammade upp i ambassaden, säger Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska mannen, som är i 50-årsåldern, startat elden i ambassadbyggnaden efter att ha blivit missnöjd med det bemötande han fått av ambassadpersonalen. Det bekräftar också Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva.

1 av 8 | Foto: Burhan Ozbilici /AP
Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva.

– Han krävde att få prata med den som är ansvarig för ambassadens konsulära sektion, vilket han fick, men redan innan samtalet inleddes startade han eldsvådan och flydde, säger Santos Silva under en presskonferens, rapporterar flera portugisiska medier.

Kastade brandfarligt föremål

Mannen ska ha talat osammanhängande på spanska och engelska om människohandel i Portugal. Portugisiska myndigheter säger att det inte är troligt att mannen hade terrormotiv.

– En av dem som befann sig på platsen märkte att han kastade något, vi vet inte exakt vad, men någon typ av brandfarligt föremål som gjorde att en brand flammade upp, säger Santos Silva.

Misstänkta mannen anhållen

Portugals utrikesminister tackar Stockholms brandförsvar som snabbt kunde evakuera ambassaden och resten av bygganden som även inrymmer Tunisiens och Argentinas ambassader, den belgiska ambassadörens residens och privatbostäder.

Räddningstjänst och polis uppger att 14 personer skadades lindrigt i samband med branden.

Mannen anhölls under torsdagsmorgonen misstänkt för mordbrand och ett första förhör har hållits med honom.

– Avspärrningarna på platsen kommer vara kvar i väntan på teknisk undersökning, säger Anna Westerberg, presstalesperson hos polisen.

Därför rubriceras en brand som mordbrand – även om ingen dött 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Östermalm

Bränder