Finansministern om vodkalastbilarna: ”Helt oacceptabelt”

avAdam Westin, Angelica Öhagen

Magdalena Andersson reagerar kraftigt på Aftonbladets granskning om öppen försäljning av smuggelsprit utanför Ikeas lastkaj.

– Det är ju helt oacceptabelt. Jag vill inte se att det kommer in stora mänger illegal alkohol som säljs vidare och riskerar hamna hos minderåriga, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Varje lördag säljer ”vodkalastbilarnas” chaufförer alkohol utanför Ikeas lastkaj i Kungens kurva i Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) reagerar kraftigt på Aftonbladets reportage om öppen försäljning av smuggelsprit.

– Det är ju helt oacceptabelt, det vi ser i Aftonbladets granskning. Jag vill inte se att det kommer in stora mänger illegal alkohol som säljs vidare och riskerar hamna hos minderåriga. Det är oacceptabelt att svenska ungdomar dricker illegal alkohol, säger Magdalena Andersson (S).

Foto: STEFAN MATTSSON
Finansminister Magdalena Andersson (S).

”Flödet finns tyvärr kvar”

I egenskap av finansminister är Magdalena Andersson ansvarig för Tullverket. Finansministern lyfter att regeringen satsat på att stoppa de så kallade spritbussarna, vars verksamhet i princip har upphört, enligt en rapport till regeringen.

– Däremot ser vi att flödet av mindre transporter tyvärr finns kvar, säger Magdalena Andersson.

Under insatsen beslagtogs 145 000 liter alkohol och 1 700 fordon kontrollerades. Migrationsverket kom även fram till att personer som utvisats och borde ha lämnat landet hade agerat ”målvakter”.

Spritsmuggling fångas på film

Aftonbladets fotograf har fångat spritförsäljningen på film. Sedlar byts mot vodkaflaskor och smuggelcigaretter vid förarhytterna till de polskregistrerade lastbilarna.

Christian Andersson, som nattvandrat bland ungdomar i området Segeltorp, har flera gånger polisanmält försäljningen.

– När man ser konsekvenserna av smuggelspriten blir man såklart besviken över att polisen inte har gjort något åt situationen trots att jag anmält försäljningen tre gånger, säger Christian Andersson.

”Förstår frustrationen”

Att polisen inte ingripit visar att det behöver satsas mer på Polismyndigheten, enligt finansministern.

– Jag förstår att han är frustrerad och det klart att jag också känner stor frustration. För mig visar det att vi måste satsa mera på poliser. Det är därför som vi har fördubblat antalet poliser på polisutbildningen och gjort historiskt stora ökningar av polisens anslag. Men det är också viktigt att säga att de poliser vi har gör ju ett viktigt arbete med de resurser som de har, säger Magdalena Andersson.

I vårbudgeten vill regeringen skjuta till 200 miljoner, vilket presenterades i dag. Både Moderaterna och Centerpartiet har kallat satsningen för otillräcklig.

– Jag kommer prioritera satsningar på polisen och tullen framför att sänka skatten, säger Magdalena Andersson.

Vad väntas för Tullverkets del?

– Det kommer vi återkomma till, säger Magdalena Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM