Marias ko dog – efter att folk slängt burkar direkt på marken

NYHETER

Att folk slänger burkar i naturen är ett stort problem för lantbrukare. Det har mjölkbonden Maria Forsberg-Brihall fått uppleva nyligen då en burk strimlades ner i djurens mat och kossan Sköna fick i sig en strimla.

– Det är förknippat med våldsamma smärtor på djuret, säger Maria.

Mjölkbonden Maria Forsberg-Brihall, 56, förlorade häromveckan en av sina kära kor. Dessutom gick kon ”627 Sköna” en smärtfylld död till mötes.

– Hon slutade äta och mjölka. Det var som att stänga av en kran, berättar Maria.

Anledningen visade sig vara att någon kastat en aluminiumburk på vallen som Maria skördar som ensilage. Sedan har burken gått genom en hack och blivit till farliga strimlor i kornas mat.

– Korna är ganska glupska, de är inte lika finkänsliga som hästar och får. De sveper liksom i sig det som serveras.

1 av 2 | Foto: Privat
Kon 627 Sköna slutade både äta och mjölka när hon fått i sig flisorna.

Tillståndet som kor hamnar i när de får i sig de farliga strimlorna kallas för vast och är enligt Maria förenat med enorma smärtor för djuret.

– Det är förskräckligt. De gnisslar tänder och stönar när de sätter sig och lägger sig ned. Ingenting hjälper.

Tuffa beslutet

Och Sköna var alltså inget undantag. Hennes tillstånd blev så pass allvarligt att Maria var tvungen att ta ett tragiskt beslut.

– När en ko är så pass dålig som Sköna var får man ta beslutet att avliva. Det är tufft att ta det beslutet, men när man ser sitt djur lida på det här viset så måste man göra det.

Sköna skulle dessutom ha kalvat till hösten.

”Hon tog sin kalv med sig in på Gröna ängars ö”, skriver Maria i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Foto: Privat
Maria Forsberg-Brihall arbetar som mjölkbonde och vill nu driva vidare frågan om de farliga burkarna.

Vill påverka makthavarna

Efter Skönas död skrev alltså Maria ett inlägg på på det sociala nätverket. Med det hoppas hon få folk att förstå hur viktigt det är att inte slänga burkar i naturen. Och uppmaningen har blivit spridd – inlägget har fått nästan 5 000 reaktioner och över 6 000 delningar.

”Det är bara så tråkigt att läsa om dessa totalt ansvarslösa sabotörer, folk borde veta bättre”, skriver en person i kommentarsfältet.

”Kanske alla föräldrar skulle lära sina barn mer respekt och hålla naturen ren från början så satt det i ryggmärgen även som vuxen”, skriver en annan.

Trots att Maria sörjer Skönas död är hon tacksam över den uppmärksamhet frågan nu har fått. Hon menar bland annat att en åtgärd skulle kunna vara att höja panten för att öka folks motivation att inte slänga burkarna på backen.

– Något gott måste Skönas död föra med sig. Vi måste försöka påverka våra makthavare nu.

Vilka djur är akut utrotningshotade? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Kor

Hälsa