Sjöfarten varnas inför Rysslands krigsövning i Östersjön

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Totalt fyra områden i Östersjön ska nu spärras av när Ryssland väntas inleda sin krigsövning i Östersjön på onsdag.

Utöver att flygtrafiken kommer att bli försenad – kommer också handelssjöfarten att påverkas.

På måndag går en varning ut från Sjöfartsverket om rysk artillerield.

Svenska myndigheter kontaktades i tisdags av ryska myndigheter.

Beskedet var att delar av svenskt luftrum måste stängas av - på grund av en rakettestövning på internationellt vatten utanför Karlskrona, i ett område som benämns ”Russia 1”.

– Det är ovanligt, men det strider inte emot regelverket. Vi får återkomma efter övningen när vi vet hur det ser ut, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Transportstyrelsen har gått ut och varnat för att flygresor kommer att behöva slingas om - med förseningar som resultat.

1 av 6 | Foto: REUTERS X00944

Påverkar sjöfarten

Men också handelssjöfarten kommer att påverkas.

– Det är en övning som Ryssland ska hålla på internationellt vatten och då är det den arrangerade staten som ansvarar för att utlysa, övervaka och varna, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

På måndag kommer Sjöfartsverket, som har en samordnande roll för handelssjöfarten i hela Östersjön, att skicka ut en navigationsvarning över det internationella informationssystemet Navtex.

Foto: TASS
Ryska undervattensstyrkor i januari 2016.

I meddelandet, som Aftonbladet tagit del av i förväg, varnas för rysk artillerield.

– Ryssland har hört av sig till oss och lämnat information som kommer att gå ut den 2 april som en navigationsvarning om artillerield, säger Daniel Lindblad.

I områdena för den ryska övningen rör sig såväl handelssjöfart som passagerartrafik, bland annat Stena Lines Polenfärjor samt Finnlines färjor mellan Finland och Tyskland.

– Det kan bli aktuellt att köra en annan väg men vi har ännu inte fått något besked från Sjöfartsverket, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Fyra områden

Utöver den avspärrade zonen utanför Karlskrona kommer också ett område till havs i lettisk ekonomisk zon att stängas av, samt ett område i Polens flygkontrollregion.

Under långfredagen blev det känt att också ett fjärde område, på ryskt vatten, utanför Kaliningrad ska stängas av för flygtrafik.

Åtgärden har fått flera bedömare att befara att ett prov av den ballistiska roboten Iskander skulle kunna komma att genomföras nästa vecka - med de avstängda områdena i Östersjön som möjliga målområden.

– De här områdena är för små för några konventionella vapensystem, som luftvärnsrobot eller sjömålsrobot. Med tanke på att de har avlyst ett område precis utanför Kaliningrad och flygrutterna in över land där skulle det kunna handla om skjutning med Iskander från Kaliningrad. Också höjderna som man avlyst skulle kunna peka på det, säger en källa inom svenska marinen.

”Helt unikt”

Den ballistiska roboten Iskander kan bestyckas med kärnvapen - och skjuts högt upp i stratosfären för att med extremt hög hastighet falla ner på sitt mål.

– Om det skulle bli aktuellt med den typen av skjutning är det en världsnyhet. Det skulle vara helt unikt, de har aldrig tidigare skett i Östersjöområdet.

Källan pekar på att man i varningarna till flygtrafiken beskriver övningen som ”rocket exercises”.

– Det är ett begrepp som man normalt sett inte använder. Normalt sett står det ”missile exercises” eller ”artillery exercises”. Däremot skulle det passa in på just Iskander.

En annan möjlighet som spekuleras kring är att Ryssland kommer att testa det nya luftvärnsrobotsystemet Pantsir-ME, som har en räckvidd på 20 kilometer. Systemet som är under utveckling ska enligt Svenska Yle kunna skjuta ner upp till fyra mål samtidigt, som jaktplan, helikoptrar, missiler och drönare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM