Sjukvården engagerar i ”bortglömda valet”

avTT

1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
När sjukvårdsfrågorna blir kontroversiella och får en geografisk dimension, finns en grogrund för partier med fokus på sjukvård, enligt statsvetare. Arkivbild

Regionala partier med fokus på sjukvård har gått framåt på flera håll i landstingsvalet. En förklaring kan vara att vård som tidigare fanns på nära håll har flyttat.

– Många upplever att vården har satts på hjul, säger Kenneth Backgård, ordförande för Norrbottens sjukvårdsparti.

Landstingsvalet kallas ibland det bortglömda valet. Men på många håll har regionalpolitiken väckt stort engagemang i år och gett en rejäl skjuts framåt åt specifika sjukvårdspartier.

Sjukvårdspartier har gått framåt i som gott som alla län där det finns ett sådant. I Dalarnas läns landsting och Region Gävleborg är ökningen marginell. Men i Södermanlands läns landsting har det regionala partiet Vård för pengarna ökat med drygt 7 procent i den preliminära rösträkningen och har stöd av 18,6 procent av väljarna. Debatten kretsar kring de ökade administrativa kostnaderna och landstingspolitikernas ekonomiska fallskärmar.

– Medborgarna är trötta på att se hur man missköter skattebetalarnas pengar, säger Lorena Ramos, företrädare för Vård för pengarna och undersköterska vid Nyköpings lasarett.

I Region Jönköpings län och Region Västernorrland har nystartade sjukvårdspartier kammat hem 9 respektive 8,8 procent i landstingsvalet.

Kontroversiella frågor

Allra störst stöd för ett regionalt sjukvårdsparti finns det i Norrbotten där Norrbottens sjukvårdsparti fick 34,9 procent av rösterna och blev största parti i landstingsfullmäktige.

– I de landsting där sjukvårdsfrågorna blir kontroversiella och får en geografisk dimension, där finns det en grogrund för sjukvårdspartier som lockar engagemang och kan mobilisera, säger Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

– De vill ofta behålla små sjukhus eller vårdplatser som den politiska majoriteten vill dra in i syfte att bland annat skapa stordriftfördelar och förbättra ekonomin i sjukvården. Men det gillas inte av de som närmast berör av detta, säger Lidström.

Största parti

Kenneth Backgård, ordförande för Norrbottens sjukvårdsparti, är inne på samma spår.

– Jag tror att man måste titta på verksamheten i Norrbotten under de år som gått sedan förra valet. Det har skett en massa förändringar såtillvida att man har centraliserat stora delar av driften och samtidigt lagt ner verksamhet, speciellt i inlandet. Det innebär att många nu upplever att vården har satts på hjul, man måste åka iväg och eller transporteras bort i stället för att ha vården på nära håll, säger han.

Partiets seger i Norrbotten innebär att det blir maktskifte i regionen. Kenneth Backgård och hans partikamrater förhandlar just nu med Centern och Moderaterna. För närvarande pekar det mesta på att det blir dessa tre partier som kommer att ta över efter Socialdemokraterna, som har styrt Norrbotten i 84 år.

Utanför blocken

Också i Västernorrland, där den socialdemokratiska majoritetens beslut att lägga ner BB i Sollefteå har väckt mycket engagemang, gick det bra för Sjukvårdspartiet. Att sjukvårdspartier lyckas etablera sig i traditionellt starka S-fästen är ingen slump, säger Anders Lidström.

– Partier med sjukvård i fokus har ofta uppstått i socialdemokratiskt dominerade landsting som en reaktion mot socialdemokratisk landstingspolitik.

Kenneth Backgård anser att en av styrkorna hos Norrbottens sjukvårdsparti är att det befinner sig utanför den traditionella blockpolitiken och inte heller placerar in sig på den traditionella höger- och vänsterskalan.

Även Anders Lidström håller med om att en del av framgångarna säkerligen kan förklaras med att de inte ordnar in sig efter traditionella politiska mönster.

Men han ser också potentiella problem detta förhållningssätt.

– När de lierar sig med ett eller flera andra partier, då måste de också ta ställning till fler frågor än vad de kanske hade tänkt sig från början.

ARTIKELN HANDLAR OM