Christine Blasey Ford utnyttjas i smutsigt spel om makten

Ingen bryr sig om Chrstine Blasey Fords väl och ve.

Hon är bara ett verktyg både för dem som vill stoppa Brett Kavanaugh och de som vill få honom godkänd.

Striden handlar i grunden om vem som ska ha makten över samhällets utformning det närmaste halvseklet.

Man skulle kunna tro att den tv-sända utfrågningen inför senatens justitieutskott var regisserad av en dokusåpadirektör. Det var tårar, svek och starka känslor.

1 av 11 | Foto: Melina Mara / Reuters
Christine Blasey Ford svär eden inför förhöret.

Mest intressant var att se hur en del av senatorerna uppträdde. De verkade mer upprörda och känslomässigt berörda än både Kavanaugh och Blasey Ford som stundtals förvandlades till statister.
För det är precis vad de är. Brickor i ett spel som förs långt över deras huvuden.

Senatorerna uttryckte stor sympati för vad Blasey Ford tvingats gå igenom fast de egentligen inte bryr sig ett dugg.

För dem är hon bara ett verktyg som ska manövreras för att få Kavanaugh godkänd eller för att hindra honom, allt beroende på om man är republikan eller demokrat.

Vem som talar sanning och vem som ljuger är egentligen oväsentligt.
Förhören är bara det offentliga fönstret för en ideologisk strid som delar USA. En strid där president Trump och republikanerna vill tillsätta så många konservativa ledamöter de kan i Högsta domstolen. Demokraterna och liberala krafter är å sin sida beredda att göra nästan vad som helst för att hindra domare som kan tänkas driva USA kraftigt åt höger, från att bli godkända.

Förhala

I Blasey Fords och de två andra kvinnornas anklagelser om sexuella övergrepp fick demokraterna ett gyllene tillfälle att förhindra eller förhala Brett Kavanaughs befordran. Fram till hennes uppgifter blev offentliga var det svårt att se hur demokraterna skulle lyckas stoppa domarutnämningen.

Kan demokraterna skjuta upp ett avgörande till efter kongressvalet i november kan majoriteten i senaten se annorlunda ut. Därför har republikanerna så bråttom och vill rösta igenom Kavanaugh snabbast möjligt.

Hur politiserad hela processen är visar det faktum att Dianne Feinstein, demokraternas tyngsta namn i justitieutskottet, fick ett brev från Blasey Ford där hon berättade vad hon varit med om. Feinstein valde att hålla tyst om brevet tills strax innan det var aktuellt att hålla en omröstning om Kavanaugth. Sannolikt för att få maximal politisk effekt.

Hela spelet beror på hur den amerikanska maktapparaten är uppbyggd. Visserligen har presidenten och kongressen mycket makt men den institution som mer är någon annan formar det amerikanska samhället på lång sikt är Högsta domstolen.

Aborträtt hotad

Domstolens nio ledamöter tolkar den amerikanska grundlagen. Med sina utslag i konkreta rättsfall formar de prejudikat som bestämmer hur lägre domstolar ska döma i liknande fall.

1973 avgjorde man fallet Roe vs Wade till förmån för fri abort för USA:s kvinnor. Nu drömmer republikanerna om att få en domstol som är så konservativ att den ska inskränka eller avskaffa den fria aborträtten. Man hoppas också vrida tillbaka klockan när de gäller samkönade äktenskap och en rad andra sociala frågor.

Domarna i HD utses på livstid. De kan avgå frivilligt men ingen kan avsätta dem. Den president som kan utse domare med en samhällsåskådning som överensstämmer med hans egen kan påverka det amerikanska samhället utformning i årtionden efter att han tvingats lämna Vita huset.

Det är ingen slump att Trump nominerar domare som i sammanhanget är väldigt unga, runt 50. De kan sitta i 30-50 år.

Trump har uttryckligen nominerat Kavanaugh till den lediga stolen i HD för att få fler domare som är pro-life, mot abort.

Avklädda

Vilket givetvis får liberaler och demokrater att frukta att USA kommer att utvecklas i helt fel riktning.

Även för dem är Blasey Ford och de två andra kvinnorna bara ett verktyg för att försöka stoppa högervridningen. Ingen bryr sig egentligen om huvudvida anklagelserna är sanna eller inte.

Kvar står de här kvinnorna och Kavanaugh avklädda och uthängda till allmän beskådan.

Det mesta talar för att Brett Kavanaugh ändå blir godkänd. Han kommer säkert att klara sig bra när svallvågorna lagt sig och han etablerat sig som en av de nio. Inte många tänker i dag på att en av de andra domarna, Clarence Thomas anklagades för sexuella trakasserier av en av sina assistenter när han skulle bli godkänd.

Men vad Christine Blasey Ford än gör kommer hon för alltid att vara ett rött skynke för det konservativa USA.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

avWolfgang Hansson