Vill bygga lyor som fattiga har råd med

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ARNE WISTEDT/TM KONSULT TEKNIK & ARKITEKTUR

Hyresrätt med utsikt över vattnet – till modesta hyror.
Ja, det är en dröm. Just nu.

En av entusiasterna är Görel Thurdin, 76, före detta miljöminister och riksdagsledamot 1986-1998. Vattnet det handlar om är Vågsfjärden – ”fem minuter från affären med rullator” i Nordingrå och tanken är att det ska bli hyresrätter.

– Man tror att man alltid måste satsa i centrum jämt. Då kan det kommunala bostadsbolaget hålla till där inne och så kan vi ordna seniorboenden – vilket friställer många villor och lägenheter så att familjer och andra kan flytta in.

Görel Thurdin pratar sig varm för att det är viktigt att se till att hela Nordingrå lever.

– Man måste ha generationsväxlingar i boenden, annars blir de gamla kvar. Det kostar jättemycket med äldrevården och så förfaller villorna – för till slut orkar man inte.

Behöver inflyttningen

– Det är väldigt mycket på gång i Nordingrå. Turistattraktivt kan man säga att det är viktigt att det blir kvar människor som gör att servicen upprätthålls och att det flyttar in nya – annars är det ingen som orkar hålla på med turisterna.

Men långt innan någon spade kan sättas i marken gäller det att få dispens – lägenheterna är planerade intill vattnet.

– Riksbyggen vill bygga hyresrätter. Det passar oss, för då kan också de med lägre pension bo där. Det är jätteviktigt, för vi har många kvinnor i Nordingrå som har garantipension och är ensamma.

Aftonbladet har sökt Rainor Melander, ordförande i produktionsnämnden, och Jan Sahlén, kommunstyrelsens ordförande i Kramfors kommun, för en kommentar.

Publicerad: