Japan på väg att erkänna ainufolket

Av:  TT-AFP

Ainu finns i dag framför allt i de norra delarna av Japan. Ordet ainu betyder människa på det egna språket.
Ainu finns i dag framför allt i de norra delarna av Japan. Ordet ainu betyder människa på det egna språket.

Efter åratal av förtryck och diskriminering vill Japan erkänna folkgruppen ainu. Regeringen har presenterat ett lagförslag som för första gången ger gruppen status som ursprungsbefolkning.

Ainufolket, som till stor del bor på den nordliga delen av ön Hokkaido, har under århundraden avskärmats från sin traditionella kultur, religion och sitt språk. Personer från ainufolket har tvingats byta namn och har förbjudits att jaga på traditionellt vis. På slutet av 1800-talet förbjöd Japan ainu att använda sitt språk, som i dag enbart talas av en mindre grupp.

Fortfarande finns skillnader i inkomst- och utbildningsnivåer mellan ainu och övriga japaner.

Det nya lagförslaget är det första att erkänna ainu som landets ursprungsbefolkning. Allt eftersom ska det även innefatta handlingsplaner för att stötta ainufolket ekonomiskt och socialt.

– Det är det första steget för att säkra jämlikhet enligt lag, säger Mikiko Maruko, som representerar en ainu-grupp nära huvudstaden Tokyo.

Det är oklart hur många som tillhör ainufolket i Japan. Enligt en undersökning genomförd 2017 rör det sig om minst 12 300 personer, men eftersom många tros ha dolt sina rötter är siffran troligtvis högre.

Publisert:

LÄS VIDARE