7 viktiga besked från Donald Trumps presskonferens

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump höll i dag sin första pressträff sedan valet.
NYHETER

WASHINGTON. Sönerna ska ta över företaget, innehållet i hans skattedokument kommer att förbli en hemlighet och Mexiko kommer att betala för muren.

Här är beskeden som Donald Trump gav under sin första presskonferens sedan valsegern.

När den blivande presidenten Donald Trump mötte pressen för första gången sedan valsegern i november var det Ryssland som stod i centrum. Många av journalisternas frågor handlade om uppgifterna om att den ryska regimen har tillgång till skadliga uppgifter om Trump, något som han själv avfärdade som nonsens.

Men mannen som snart blir USA:s 45:e president lämnade också besked i flera andra frågor. Här är de viktigaste.

 1. Affärerna: Under presskonferensen medverkade advokaten Sheri Dillon som har utarbetat en plan för hur Donald Trump ska lämna sina bolag. Syftet är att eliminera potentiella intressekonflikter när han tjänstgör som president. Beskedet blev att kontrollen över Trumps fastighetsimperium ska flyttas till en stiftelse. Den ska skötas av sönerna Eric och Donald Jr tillsammans med ekonomichefen Allen Weisselberg. En etikrådgivare ska också kopplas till ledningen. Under de år som Donald Trump är president kommer inga affärer att genomföras med aktörer i utlandet. Uppgörelser som görs inom USA ska Trump inte informeras om.
  – Han kommer att få reda på det när han läser om det i tidningen, sa Sheri Dillon.
  Donald Trump kommer dock inte att sälja sina bolag. Advokaten Sheri Dillon sa att det vore att förstöra konglomeratet.

 2. Skattedokumenten: I höstas bröt Donald Trump mot traditionen att presidentkandidaterna offentliggör sina skattepapper. Under presskonferensen gav Trump tydliga signaler om att de dokumenten inte kommer att släppas till allmänheten.
  – De enda som bryr sig om detta är ni reportrar, sa Trump.

 3. Dottern Ivanka: Trumps dotter Ivanka blev en viktig kugge under presidentkampanjen. Det har länge spekulerats i att hon kan komma att få en central roll i den blivande presidentens team. Nu står det klart att hon inte kommer att ha någon roll i den nya Trump-stiftelsen. Ivanka Trump ska flytta till Washington tillsammans med sin familj. Hennes make Jared Kushner ska bli senior rådgivare i Vita huset. Det officiella beskedet är att Ivanka ska ägna sig åt att göra familjen hemmastadd. Men enligt uppgifter kommer hon i stället att få en roll som liknar den första damens.

 4. Muren: Löftet om att bygga en mur vid den mexikanska gränsen, som Mexiko ska betala för, var ett av de viktigaste budskapen under Donald Trumps kampanj. Efter valsegern har han dock vacklat lite grann angående finansieringen. Under presskonferensen försäkrade Trump att muren kommer att byggas. I ett första skede hamnar dock notan hos de amerikanska skattebetalarna. Sedan ska Mexiko betala tillbaka. Orsaken är att Trump inte vill vänta på en uppgörelse med Mexiko.
  – Jag skulle kunna vänta i 1,5 år, men det vill jag inte. Därför ska Mexiko betala tillbaka, antingen genom en direkt betalning eller genom skatter, sa Trump.

 5. Obamacare: Trump är mycket kritisk mot Barack Obamas sjukvårdsreform. Han har lovat att riva upp systemet, och ersätta den med något mycket bättre, omedelbart efter installationen. Många har varit skeptiska till om detta alls är möjligt. Men nu slår Trump fast att Obamacare kommer att slopas så fort den ministern är tillsatt.
  – Ni kommer att bli väldigt stolta över det vi kommer att lägga fram när det gäller sjukvården.

 6. Ryssland: Amerikanska presidenter, särskilt sådana från det republikanska partiet, brukar vara starka Rysslands-kritiker. Därför har Donald Trumps positiva uttalanden om den ryske presidenten Vladimir Putin väckt stor uppmärksamhet. Vid presskonferensen lovade Trump att Putin inte kommer få någon gräddfil:
  – Jag vet inte om jag kommer att komma överens med Putin. Jag hoppas att jag kommer göra det, men det finns en chans att jag inte gör det.
  – Om jag inte gör det, är det någon här som tror att Hillary Clinton skulle vara hårdare mot honom än jag? Kom igen!

 7. Installationen: Den 20 januari är det dags för installationsceremoni i Washington. Enligt Donald Trump kommer det att bli en storslagen historia.
  – Jag ser väldigt mycket fram emot installationen. Det kommer att bli en vacker händelse. Vi kommer att ha en väldigt elegant dag, och det kommer att bli väldigt speciellt. Vi har så mycket talang, och det kommer att bli så bra band, sa Donald Trump.
  Förhandssnacket har mest handlat om svårigheterna att få artister att ställa upp under ceremonin. Men det ville Donald Trump inte låtsas om.

TRUMPS REGERING

TRUMPS TWITTERFLÖDE