Känslosam manifestation mot våld

”Vi måste börja med barnen”

avSusanna Nygren

Under en känslosam manifestation mot dödligt våld framförde Housam Abbas, kusin till den mördade 16-åringen, en rad krav till justitieministern Morgan Johansson.

Ministern fanns på plats utanför Stadshuset i Malmö och lovade direkt att uppfylla ett av kraven.

– Den som bär vapen illegalt ska häktas och dömas till minst två års fängelse, sa Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister,

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Morgan Johansson på manifestationen i Malmö.

Omkring 700 personer samlades utanför Stadshuset i Malmö för att delta i manifestationen mot våld. Initiativtagare till manifestationen var familj och vänner till 16-årige Ahmed Obaid som sköts till döds vid en busshållplats i Malmö.

Hans kusin, Housam Abbas, inledde manifestationen med att be alla barn och ungdomar att samlas på trappan framför publiken.

– Titta på barnen. Det var de som valde att komma hit. Det är de som är vår framtid. Det är de som riskerar att dö. Vi måste stoppa våldet i Malmö, sa Housam Abbas.

Sedan hölls en tyst minut för pojken Ahmed och andra som dött i Malmö det senaste året.

”Kan inte längre krama sin son”

Bilder på två av de senaste dödsoffren i Malmö hölls upp i luften – 24-årige tandläkaren Rami Amin och 16-årige Ahmed Obaid.

– Är du rädd pappa? Det frågade min treåring mig igår kväll. Jag är rädd men jag vågade inte säga det till henne, sa Housam Abbas.

Han betonade vikten att ta vara på barnen i stunden. Att kram sina barn varje dag även om man inte tycker att man har tid.

– En mamma kan inte längre krama sin son. En pojke har blivit mördad, sa Housam Abbas. 

Han uppmanade alla i publiken att kontakta polisen om de vet något om mordet eller om de har information om något brott.

– Vi måste stoppa detta. Man kan vara anonym när man pratar med polisen.

Skolan är det viktigaste för att stoppa våldsvågen, menade Housam Abbas.

– Det är där det börjar och det är där det brister. Det behövs mer resurser till skolorna i Malmö.

Flera övervakningskameror

16-åringens anhöriga och vänner hade tagit fram en kravlista för hur våldet i Malmö ska stoppas. Den lästes upp under manifestationen. De kräver bland annat mer resurser till polisen – dels fler poliser och bättre teknik. De kräver skärpt straff för unga brottslingar. De vill att det sätts upp fler övervakningskameror på gator i Malmö och de kräver skärpt straff för den som bär vapen.

Familjen lämnade över listan till kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Jag lovar att jag ska göra allt som jag kan för att rättvisa ska skipas, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh till Ahmeds familj.

”Dubblar straffet”

Morgan Johansson konstaterade att han kunde ställa sig bakom i princip alla av familjens krav. Ett av dem – skärpt straff för vapenbrott – är på väg att genomföras.

– Vi dubblar minimistraffet för grovt vapenbrott från ett till två år – vilket ger med presumtion för häktning. Anträffas man med vapen på stan häktas man automatiskt.

– Om du lämnar hemmet med ett skarpt vapen så finns det en risk att du inte kommer hem igen på minst två år, sa Morgan Johansson.

Han vet däremot inte hur lång tid det tar innan lagändringen är på plats.

– Vi ska gå till riksdagen med det under det här året, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM