Tiden är ute för Jammeh i Gambia

Av: TT

Publicerad:

NYHETER

Efter flera veckors intensiva övertalningsförsök från kollegor i grannländer har Gambias ledare sedan 22 år, Yahya Jammeh, erkänt sig besegrad. Han väntas lämna landet, och befann sig på lördagskvällen på flygplatsen i huvudstaden. Han ska enligt Reuters också ha lyft med ett flygplan.

I en tv-sändning sade Gambias ledare Yahya Jammeh tidigt på lördagen att han avgår.
Foto: AP/TT
I en tv-sändning sade Gambias ledare Yahya Jammeh tidigt på lördagen att han avgår.

Redan i december förlorade Jammeh valet mot Adama Barrow, men vägrade då att lämna från sig makten. Barrow svors in som president i torsdags, men fick göra det i exil.

Militär från fem afrikanska länder står fortfarande redo för att se till att Jammeh håller sitt löfte. Trupper gick häromdagen in i landet för att pressa ledaren, men stoppades i väntan på en politisk lösning.

Skydda freden

Efter många timmar av medlande samtal ledda av Guinea-Conakrys president Alpha Condé lovar nu Jammeh att lämna landet. Några timmar senare, på lördagskvällen kom de båda tillsammans till flygplatsen i Banjul.

Mauretaniens president Ould Abdel Azis säger till lokala medier att Jammeh enligt uppgörelsen ska resa till ett annat afrikanskt land som lämnar garantier till honom, hans familj och andra närstående.

Ett alternativ som nämns är just Guinea – den sierraleonske journalisten Umaru Fofana skriver på Twitter att Jammeh sedan tidigare äger ett hus i grannlandet, och att hans fru har en del av sin släkt där.

Foto: Jerome Delay/AP/TT
Människor som flytt återvänder till Gambias huvudstad Banjul efter beskedet att landets ledare Yahya Jammeh accepterar valresultatet och avgår.

Gav besked i tv

51-årige Jammeh ger upp för att freden i Gambia ska bestå, sade han i ett tal i statlig tv, som även finns utlagt på Youtube.

– Jag har bestämt mig för att avstå ledarskapet för denna stora nation. I tider av problem och oro i andra delar av Afrika och i världen är freden i Gambia ett arv som vi måste skydda och försvara

Jammeh nämnde inte vad han har för framtida planer. Fler länder än Guinea har erbjudit honom en tillflyktsort, bland annat regionens bjässe Nigeria.

Tidigare har det nämnts att det kan vara en nackdel om Jammeh går i exil för nära hemlandet. Risken skulle då vara att den relativt unge expresidenten försöker fortsätta påverka utvecklingen i Gambia trots att han röstats bort.

Inget motstånd

Och många vågar inte lita på att det är klart förrän Jammeh har rest och Barrow har kommit hem. Den nyvalde presidenten avvaktar fortfarande utvecklingen i Senegals huvudstad Dakar.

Till BBC säger han att han tänker inrätta en sanningskommission för att utreda brott mot de mänskliga rättigheterna under Jammehs styre.

Spänningarna i landet har fått 45 000 gambier att fly. FN-organet UNHCR beskriver det som att de flesta av dessa är barn som tagits med av sina mammor. Efter Jammehs besked rapporteras att en del börjat återvända.

Framgång för regionen

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar maktövergången. "Att maktskiftet ser ut att kunna äga rum utan våld är en framgång för regionens resoluta agerande till stöd för demokrati", säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Wallström anser också att FN-stödet för den nye presidenten har varit avgörande. "FN:s säkerhetsråd spelade en avgörande roll då det i torsdags, under svenskt ordförandeskap, enhälligt antog en resolution som i konfliktförebyggande syfte uttryckte otvetydigt politiskt stöd för president Adama Barrow", säger hon.

Publicerad: