Fredrik fick bluffmejl – läs hans briljanta svar

1 av 7 | Foto: Privat
Fredriks briljanta svar till bedragaren. Läs hela konversationen i bildspelet.
NYHETER

Här om dagen fick Fredrik Ohlsson ett mail där det stod att hans avlägsna släkting Khan Ohlsson hade gått bort och lämnat efter sig 30 miljoner dollar till honom.

– Självklart ett bedrägeri säger Fredrik, som nu har som hobby att hålla konversationen varm.

Det var här om dagen som Fredrik Ohlsson fick ett mejl från Mr Anderson i Västafrika, som meddelade att Fredriks avlägsna släkting Khan Ohlsson gått bort och att han har lämnat 30 miljoner dollar efter sig.

– Det är ju ett sådant uppenbart bedrägerimejl, men jag ville se hur långt man kan dra det om jag svarar på det. Det var ett rent infall egentligen. Underhålla mig själv lite.

Fredriks svar är briljant.

”Snälla Mr Anderson, pratade Khan någonsin om mig? Vi stod varandra väldigt nära när jag var liten. Han brukade kalla mig för hans lilla ”Dumhövve” vilket man säger i Sverige, när man respekterar någon väldigt mycket. Har han någonsin berättat om det för dig? Du kanske var hans Dumhövve i Ghana, kallade han dig någonsin för det?”, skriver Fredrik i ett mejl.

Och Mr Anderson svarade:

”Kära Fredrik, jag fick ditt mejl. Din farbror gick bort för fem år sedan och han begravdes här i Ghana. Han angav dig som närmast anhörig och att du ska få fonden som finns på HSBC bank här. Vi vill överföra den till dig”, skriver Mr Anderson.

Målet är att lura bedragaren

Fredrik hittade forum på internet där folk enbart ägnade sig åt att lura bedragare. Och det har nu blivit lite av hans målsättning.

– Saken är ju den att är man skicklig kan man alltså få bedragaren att skicka pengarna till en själv i stället. Men vi får se hur långt jag lyckas ta det.

Fredrik ville visa sina vänner hur han konverserade med bedragaren och startade en blogg. Till hans stora förvåning var det inte bara hans vänner som var intresserade. Efter ett Facebookinlägg och fyra mejl senare har nu över 200 000 skrattat åt konversationen.

– Det har blivit en riktig klickraket. Det är helt sjukt. Jag försöker att inte vara för uppenbar i mina svar, men att balla ur lite vore ju roligt.

Du har inte kollat upp om han faktiskt är en släkting?

– Det vore ju så grymt jobbigt om det visar sig att allt är sant. Då går jag miste om 30 miljoner dollar bara genom att håna honom. Det vore ju en otroligt komisk knorr på det hela.

”Jag skulle bli väldigt glad om du kunde hjälpa mig att överföra Khan Ohlssons fond till hans familj här i Sverige. Men mellan dig och mig, är det möjligt att göra transaktionen utan att Khan-Börje sidan av familjen inte får reda på det. Som jag nämnde, vi är inga stora fans av dem. Jag vill inte gå in på några detaljer men startade med ett årligt suströmmingskalas för några år sedan, där några av dem (jag nämner inga namn) betedde sig väldigt illa. Jag tror verkligen att farbror Khan skulle vilja hålla dem utanför detta”, skriver Fredrik i ett annat mejl.

Många skickar förslag

Fredriks senaste förslag till Mr Anderson är att han ska lägga blommor på Khan Ohlssons grav från släkten här hemma.

– Jag får jättemycket förslag på vad jag ska svara honom eller be honom att göra. Nu är det ju typ 200 000 personer som gillat på Facebook så målsättningen är ju att han ska flyga till Sverige och att vi alla som tagit del av historien står och väntar på honom på flygplatsen, säger Fredrik och fortsätter.

– Nu har jag precis fått svar från honom, jag trodde nästan att jag hade tappat honom. Fast det är ett grovt förvirrat svar så vi får väl se vad som händer här nu.