Trumps attack mot CIA-chefen: ”Kanske du som är läckan?”

avNiklas Eriksson

NYHETER

Striden mellan CIA-chefen John Brennan och Donald Trump trappas upp.

Efter att ha fått kritik från Brennan påstår Trump nu att det är CIA-chefen som är läckan bakom den beryktade rapporten.

Foto: J. Scott Applewhite /AP
CIA-chefen John Brennan.

USA:s tillträdande president Donald Trump och landets underrättelsemyndigheter har haft en tuff period den senaste tiden.

Nu kommer den avgående CIA-chefen John Brennan med ett råd till president Trump och hans rådgivare:

– Spontanitet är inte något som skyddar landets säkerhetsintressen, säger Brennan i FOX News on Sunday, enligt Sky News.

– Därför, när han talar eller reagerar, så se till att han förstår att effekterna på USA kan bli enorma.

”Handlar om mer än Trump”

Brennan uppmanar också Trump att vara försiktig med sitt ”offentliga snackande och twittrande”, enligt Sky News.

– Det handlar om mer än herr Trump. Det handlar om Amerikas förenta stater, säger Brennan.

Han är också kritisk mot Donald Trumps beslut att på Twitter kritisera underrättelseverksamheten i USA och jämföra med Nazityskland.

Donald Trump twittrade i samband med att amerikanska medier publicerade uppgifter ur den rapport som underrättelsetjänsterna släppte rörande attackerna mot presidentvalet, som de uppger kom från Ryssland.

Jämför med Nazityskland

”Underrättelsemyndigheterna skulle aldrig ha tillåtit att de här falska nyheterna ’läckte’ ut i offentligheten. Ett sista huggskott mot mig. Lever vi i Nazityskland” twittrade Trump.

Något CIA-chefen anser är ”skandalöst”.

– Vag jag finner skandalöst är att jämställa underrättelsetjänsten med Nazityskland. Jag finner det kränkande och det finns ingen grund för herr Trump att rikta anklagelser mot underrättelsetjänsterna för att ha läckt information som redan fanns tillgänglig för allmänheten, säger Brennan i Fox News, enligt Politico.

Trump: Var det han som läckte?

Ett par timmar efter Brennans uttalanden svarade Donald Trump via Twitter. Han menar att CIA-chefen inte kunde ha gjort ett mycket sämre jobb.

”Titta bara på Syrien (röda linjen), Krim, Ukraina och upprustningen med ryska kärnvapen. Inte bra!”, skriver Trump, och pekar ett anklagande finger mot Brennan:

”Var detta läckan till falska nyheter?”