Wilders gratuleras av Le Pen och Orbán

TT

Publicerad 2023-11-23

Marine Le Pen, partiledare för ytterhögerpartiet Nationell samling i Frankrike. Arkivbild.

Geert Wilders får lyckönskningar av sina meningsfränder i Ungern och Frankrike efter valsegern i Nederländerna.

Från vänsterhåll larmas det om extrema vindar.

”Förändringarnas vindar är här! Gratulerar Geert Wilders till vinsten i det nederländska valet!”, skriver Ungerns premiärminister, nationalisten Viktor Orbán på X, tidigare Twitter, som ackompanjeras av en kort filmsekvens från tyska rockbandet Scorpions hit ”Wind of change”.

Även ledaren för Frankrikes ytterhögerparti Nationell samling, Marine Le Pen, välkomnar valresultatet i Nederländerna.

”Gratulerar Geert Wilders och PVV (Wilders parti) för deras spektakulära prestation i parlamentsvalet, vilket bekräftar det växande stödet för försvarandet av nationella identiteter”, skriver Le Pen i ett X-inlägg.

Söder gratulerar

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder skickar ett ”stort grattis” till Wilders via sociala medier, där han lägger upp en bild där han poserar tillsammans med PVV-ledaren.

Även den italienska ytterhögern firar. Regeringspartiet Legas företrädare i EU-parlamentet beskriver Wilders framgång som en ”viktig signal till hela Europa” – och som ett tydligt motstånd till EU:s gröna giv, det klimatinitiativ som de nederländska socialdemokraternas ledare Frans Timmermans var med och drev igenom under sin tid som vice kommissionsordförande i unionen.

”Medborgarna har i stället belönat en sådan som Wilders” då han har satt ”försvaret av identiteten mot islamisk fundamentalism” och ”medborgarnas säkerhet” i första rummet, meddelar Marco Zanni, som leder EU-parlamentets ytterhögergrupp ID, och hans kollega Marco Campomenosi, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Går mot ”normalisering”

Den socialdemokratiska ledningen i EU-parlamentet blåser upp till fortsatt kamp.

”Vi kommer att fortsätta stå starka och enade i försvaret av våra värderingar mot extremhögern och dess normalisering”, skriver Iratxe García Pérez, som leder den socialdemokratiska partigruppen S&D och som är vice ordförande för den europeiska partiorganisationen PES, i sociala medier.

Londons borgmästare Sadiq Khan, som representerar socialdemokratiska Labour, reagerar med bestörtning på det nederländska valresultatet. Enligt honom visar det att högerextremisters hot är verkligt och kryper närmare:

”Nästkommande år kommer att bli avgörande vad gäller att stå upp för och försvara våra värden – i London, i Europa och runtom i världen.”

ANNONS

Följ ämnen i artikeln