Ny studie: Glöm 10 000 steg – så många räcker

Publicerad 2023-08-09

10 000 steg om dagen har länge varit rådet för att uppnå hyfsad hälsa.

Men en ny studie visar att det räcker med 2 337.

– Att sätta målet lågt och lyckas brukar ofta kännas bra och spä på motivationen att fortsätta, säger idrottsvetaren Elin Ekblom Bak till Svenska Dagbladet.

Den nya studien kommer från en forskargrupp vid Johns Hopkins universitet.

Under sju års tid har man följt de 226 889 deltagarna och kommit fram till att 10 000 steg inte längre bör vara det allmänna dagliga rådet.

Redan vid 2 337 steg om dagen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För varje 500 steg minskar sedan risken att dö i förtid med sju procent.

”Vår analys bekräftar att ju mer du går, desto bättre. Vi fann att detta gäller både män och kvinnor oberoende av ålder och klimatzon. Dessutom tyder vår analys på att så lite som 4 000 steg om dagen signifikant minskar risken att dö av alla anledningar, och ännu färre steg minskar risken för att dö av hjärt- och kärlsjukdomar”, skriver forskningsledaren Maciej Banach i en kommentar.

Elin Ekblom Bak som är docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH säger till SvD att hon välkomnar den nya metaanalysen.

– Det viktigaste budskapet man ska ta med sig från den här studien är att det hjälper till att förenkla hälsobudskapet. Redan att ta ganska få steg kan ha betydelse. Sedan kan man gärna plussa på några hundra steg när man orkar och även det har betydelse, säger hon.

ANNONS