SMHI vindvarnar – risk för översvämning

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2023-10-12

Det är busväder på Östersjön. Arkivbild.

Strömavbrott, nedfallna träd och oframkomliga vägar. Hårda vindar har ställt till problem på flera håll i landet. Samtidigt varnar SMHI för översvämningar på västkusten.

Den blåsiga hösten fortsätter. På torsdagen har SMHI utfärdat gula varningar på grund av hårda vindar i Skagerrak, Kattegatt, Vänern samt stora delar av Östersjön.

Till följd av blåsten finns även risk för höga vattenstånd längs med hela kustbandet i väst – från Strömstad i norr till Malmö i söder.

– Det är ett lågtryck som passerat över de norra delarna av landet som gör att det blir så blåsigt. Det har varit stormstyrka i vindarna över främst Bohuslän, säger SMHI:s vakthavande meteorolog Emma Härenstam till TT.

På morgonen har tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad ställts in samtidigt som flera mindre vägar i Bohuslän och Dalsland är oframkomliga på grund av nedfallna träd.

Ett nedblåst träd orsakade också ett strömavbrott i Tanum och Strömstad under onsdagskvällen, rapporterar P4 Väst. Över 700 personer påverkades av strömavbrottet. Under natten till torsdagen var även 500 personer på Orust utan el.

Under eftermiddagen avtar vindarna för att sedan öka i styrka på fredag.

– Det tilltar i morgon eftermiddag för då är det ett nytt lågtryck som rör sig in med start över de västra farvattnen, säger Emma Härenstam.