Ulf Kristersson efter mötet med talmannen: Behöver två dagar till

Uppdaterad 2022-10-17 | Publicerad 2022-10-12

På måndag väljs Ulf Kristersson till statsminister – tror han själv i alla fall.

Han har dock begärt två extra sonderingsdagar för att förhandla färdigt.

– Vi har kommit i mål och är överens, men det finns detaljer kvar som ännu måste redas ut, säger M-ledaren.

 • Fastnålat inlägg
  12 okt 2022
  Anna Sjögren

  Kristersson kommer att begära två dagar till för att få ihop sitt regeringsunderlag.

  Det enligt uppgifter till Aftonbladet och som Expressen var först med att rapportera.

  Enligt uppgifter till Aftonbladet ska buskapet till riksdagsledamöterna från M-ledningen i dag ha varit att "bara smådetaljer" återstår i förhandlingarna, ett budskap ska ha mötts av applåder.

  En statsministeromröstning kommer sannolikt hållas på måndag, enligt uppgifter till Expressen.

 • Anna Sjögren
  12 okt 2022

  Nu möter Cecilia Vaccari talmannen Andreas Norlén inne på hans rum i riksdagen.

  Hur säker är du på att vi har en ny regering på måndag?

  – Ja Kristersson har redovisat för mig att man har en principöverenskommelse. Att det återstår vissa detaljer. Utifrån det han sagt idag bedömer jag det som mycket sannolikt att han om 48 timmar redovisar att regeringsuppdraget är klart.

  På frågan om hur han ser på att regeringsbildningen är den näst längsta hittills svarar han att hans bild är att det inte ska ta 134 dagar som Löfvens regeringsbildning 2018.

  – Jag upplever att de har fått ett tempo snabbare i processen eftersom man visste vilka partier som skulle förhandla.

 • Anna Sjögren
  12 okt 2022

  Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet kommenterar nu dagens besked från Ulf Kristersson.

  Hon säger att hans besked om att få ytterligare två dagar för att få ihop sin regering är illavarslande.

  – Vi har stora prisökningar som göra att familjer har svårt att betala sina räkningar. Vår, skola och omsorg ser en kostnadschock som vi inte har sett på väldigt länge. Sverige behöver en regering för att åtgärda de här problemen annars kan vi se massuppsägningar om några månader.

  Har ni börjat snacka ihop er, frågar Aftonbladets Cecilia Vaccari.

  – Vi pratar med många partier och vi samlar en väldigt stor opposition. Jag tror att det är många utanför riksdagens partier som kommer att bli mycket missnöjda med det vi ser framför oss.

  – Ska vi inte återuppleva ett 90-tal med massuppsägningar för vården, skolan och omsorgen kommer regeringen att behöva tillsätta mycket stora resurser.

 • Anna Sjögren
  12 okt 2022

  Talmannen Andreas Norlén har gett Ulf Kristersson ytterligare två dagar att sy ihop ett regeringsunderlag.

  Det skriver han i ett pressmeddelande.

  – Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

  Klockan 11 den 14 oktober ska de två ha ett nytt möte. Om Kristersson då är klar med förhandlingarna kan en statsministeromröstning ske måndagen 17 oktober.

 • Anna Sjögren
  12 okt 2022

  Vill du bli statsminister då, frågar en reporter.

  – Ja det skulle jag säga, svarar en leende Kristersson innan han lämnar presscentret.

 • Anna Sjögren
  12 okt 2022

  Budskapet från dig har varit att inget är klart förrän allt är klart, säger en reporter. Hur kan du vara säker på att du kan tillträda?

  – Vi är i princip klara.

  På frågan om han fått besked om att de andra partierna kommer att släppa fram dem svarar han att de står bakom det besked han ger här idag.

En dryg månad efter valet tror valvinnaren Ulf Kristersson att en ny regering är nära.

Så nära att han ser framför sig att det blir en statsministeromröstning i riksdagen på måndag.

– Vi är i princip helt klara med det vi skulle göra och går nu mot en regeringsbildning. Vi har förhandlar om politikens inriktning, en ny inriktning kring de stora frågorna i vår tid, säger Ulf Kristersson på en pressträff i riksdagen.

Kan bli vald på måndag

– Jag föreställer mig att vi träffas här igen på fredag och går till statsministeromröstning på måndag.

Moderaternas partiledare har begärt mandaten från talmannen att förhandla i ytterligare två dagar och hoppas på fredag kunna presentera ett resultat. Däribland vilka partier som kommer ingå i regeringen.

– Vi har förhandlat om regeringens sammansättning och samarbetsformer, och alla parlamentariska frågor som hänger ihop med en regeringsbildning, säger Ulf Kristersson.

M-ledaren Ulf Kristersson.

Talman Andreas Norlén (M) har också gett Ulf Kristersson två dagar till.

– Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger talmannen i ett pressmeddelande.

Näst långsammaste regeringsbildningen

Om talmannen är nöjd med Kristerssons underlag och bedömer att han kan tillträda som statsminister och bilda regering kommer han lägga fram förslaget för en första bordläggning redan på fredagen för att få till en andra bordläggning på lördag, och därefter en riksdagsomröstning på måndag.

Ulf Kristersson vill inte hålla med om uppfattningen som torgförts att regeringsbildningen tagit lång tid.

– Vi pratar om två veckor sedan jag fick sonderingsuppdraget och tycker inte det tagit orimligt lång tid givet de förutsättningar vi har haft, säger Ulf Kristersson och räknar från den tid då talmannen valts om och gett honom sonderingsuppdrag.

Räknat från valet har dock regeringsbildningen varit den näst längsta sedan enkammarriksdagens införande, bara slaget av rekordet på 134 dagar vid Stefan Löfvens regeringsbildning efter valet 2018.