19-åring åtalas för dödsskjutning i p-hus

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2023-01-10

En 23-årig man sköts ihjäl i ett parkeringshus i Karlshamn i Blekinge i fjol. Arkivbild.

Bråket i ett parkeringshus i Karlshamn i april slutade med att en 23-årig man blev skjuten i hjärtat, lungan och levern och förblödde, efter ett möte som han själv hade tagit initiativet till. Nu åtalas en 19-åring för mord.

Det som kommit fram under polisutredningen tyder på att mötet i p-huset föregicks av att en kvinna blivit utsatt för hot och tvång och att 23-åringen, när han fick höra detta av henne, bestämde sig för att hämnas, berättar åklagare Lena-Marie Bergström.

– Han stämmer träff med den misstänkte i garaget under förespegling att han ska köpa någon narkotika, men egentligen har han för avsikt att råna den misstänkte som ett slags hämnd för vad han har utsatt den här tjejen för, säger hon.

”Blev påhoppad”

Den misstänkte 19-åringen har själv berättat att han påhoppad när han kom till p-huset. Han har hävdat att ytterligare en person var på plats, men det har polisen inte hittat belägg för.

– Han medger att han har haft med sig ett vapen och att han har avlossat skottet som träffat målsäganden och bragt honom om livet, men det har inte varit hans syfte, han har bara gjort det i syfte att freda sig själv.

Nittonåringen åtalas för mord alternativt grovt vållande till annans död. Han åtalas också för grovt olaga hot och olaga tvång mot den mördade 23-åringens kvinnliga bekant – samt för grovt vapenbrott.

Polisen ringde

Efter skjutningen i p-huset tog sig den misstänkte till Sölvesborg och satte sig sedan på ett tåg mot Köpenhamn. Enligt åklagaren tycks hans plan ha varit att fly landet, men poliser tog kontakt med honom under tågresan och övertalade honom att kliva av i Lund, där han sedan greps.

Två personer åtalas för skyddande av brottsling. En av dem köpte enligt åtalet tågbiljetter och hämtade den misstänktes pass samt eldade upp de kläder som använts vid skjutningen. Den andra ska enligt åtalet ha hjälpt honom att ta sig till Sölvesborg efter skjutningen och även ha försökt påverka andra att låta bli att lämna uppgifter om skjutningen för att skydda 19-åringen.