Larmet: Venezuela vill ta stor del av grannland

TT-AP-EFE

Publicerad 2023-11-14

Guyana kräver att FN:s högsta domstol stoppar Venezuelas eventuella anspråk på två tredjedelar av landets yta. En historisk tvist har skruvats upp av väldiga oljefynd.

– Det är ingen överdrift att beskriva hotet mot Guyana som existentiellt och behovet av åtgärder som akut, säger Guyanas juridiska företrädare Carl Greenidge inför Internationella domstolen i Haag, där ärendet har lyfts.

Venezuelas auktoritära socialiststyre ska arrangera en folkomröstning den 3 december. President Nicolás Maduros mål är att där få klartecken att göra anspråk på Guayana Esequiba, ett djungelområde på närmare 160 000 kvadratkilometer på andra sidan gränsen i Guyana.

Omröstningen gäller i praktiken en annektering av en stor del av grannlandet, anför Guyanas ombud i Haag. Det resursrika området utgör omkring två tredjedelar av Guyanas yta.

Grannländerna i norra Sydamerika har tvistat om området sedan kolonialtiden, då Venezuela lydde under Spanien och Guyana under Storbritannien.1899 drogs gränsen av en internationell tribunal.

Konflikten fick nytt liv 2015 – då Guyana gav den amerikanska oljejätten Exxon Mobil prospekteringsrätt i havet utanför Guayana Esequiba, vilket ledde till högljudda protester i Venezuela. Man har sedan upptäckt enorma fyndigheter av gas och olja där, som bolaget har fått ensamrätt till.

Venezuelas president Maduro har i den senaste sändningen av sitt eget tv-program, som sänds en gång i veckan, berättat att han har skrivit ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres med en uppmaning om att denne ska bidra till att ”trappa ned” konflikten.