Uppgifter: Gängman i våldskonflikten har flytt landet

Var målsägande i hämndskjutning

Den misstänkte gängmannen har pekats ut som måltavla i den senaste veckans våldsdåd, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu har han flytt landet och befinner sig utomlands, enligt uppgifter.

Flera personer sitter frihetsberövade efter den senaste tidens våldsdåd i Stockholm.

Tidigt på morgonen i måndags fick polisen larm om ett misstänkt farligt föremål på en adress i Tumba i Botkyrka kommun, söder om Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om flera handgranater och måltavlan som pekats ut är en gängman i det kriminella nätverket May.

Gängmannen var en av flera män som jagades misstänkta för mord och mordförsök i samband med skjutningen vid McDonald’s där 12-åriga Adriana dödades i augusti 2020. De misstankarna mot gängmannen avskrevs senare.

”Har våra teorier”

Polisen inledde en brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person har gripits i nuläget.

– Det är någon form av farligt föremål och vi håller på att utreda. Vi håller vittnesförhör och går vidare med de tekniska undersökningarna, säger Fredrik Lindfors, lokalpolisområdeschef i Botkyrka.

Enligt polisen har bilden klarnat.

– Vi har våra teorier om mot vem det här kan ha riktats mot. Vi har olika teorier som vi arbetar med och arbetar brett och förutsättningslöst utifrån de spår som vi har, säger Fredrik Lindfors.

Tekniker på plats för att undersöka det misstänkt farliga föremålet i Botkyrka.
Tekniker på plats för att undersöka det misstänkt farliga föremålet i Botkyrka.

Uppgifter: Har en hotbild

Det är inte första gången som gängmannen pekas ut som måltavla.

Drygt en vecka tidigare planerades en skjutning mot gängmannen, enligt uppgifter. Inte långt efter kom larm om en brand i en lägenhet i Fittja i södra Stockholm. Branden ska enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas till den planerade skjutningen av gängmannen.

Polisen har rubricerat händelsen som mordbrand.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är polisens teori är att mannen har flytt utomlands på grund av den allvarliga hotbilden i Sverige. Mannen har en ledande roll i att styra narkotikamarknaden i ett område i södra Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Fredrik Lindfors går inte närmare in på om personen eller personerna kan befinna sig utomlands.

– Det är ingenting jag vill gå in på av utredningstekniska skäl. Det är inte säkert att det är riktat mot en person, vi arbetar brett, säger Fredrik Lindfors.

Brandmän vid lägenheten i Fittja den 19 januari.
Brandmän vid lägenheten i Fittja den 19 januari.

Flera faktorer bakom

Fredrik Lindfors beskriver flera faktorer som ligger bakom de senaste tidens våldshändelser men understryker att det inte finns en sak som grå att peka på. Ett exempel som ofta lyfts är narkotikamarknaden.

– När det är så många händelser som har skett i Stockholm så blir det flera faktorer. Det är väldigt komplext, narkotikan är en del, grupperingar i form av olika gängkonstellationer är en del. En annan del kan vara att det handlar om någonting på ett personligt plan. Vi jobbar brett för att hitta samband i det här, säger Fredrik Lindfors.

Finns det risk för ytterligare eskalering?

– Absolut kan det eskalera. Det får man ändå säga, att det har eskalerat i hela Stockholms län, säger Fredrik Lindfors.

Var inblandad i hämndskjutning

Gängmannen som nu pekas ut som måltavla var målsägande i ett fall gällande mordförsök där domen meddelades i förra veckan. Fallet handlade om en händelse i september 2020 där åtta män i olika kriminella nätverk dömdes för att ha försökt skjuta ihjäl en man i Vällingby med ett 30-tal skott.

Där dömdes flera personer till långa fängelsestraff – varav två av dem var måltavlor när Adriana sköts ihjäl.

Mordförsöket ska ses som en hämnd på en av de män som försökte skjuta ihjäl dem vid McDonalds-restaurangen.

Fortfarande jagas en person för inblandning i mordet på 12-åriga Adriana. Det handlar om Serkan Demirkiran, som tros gömma sig i Turkiet, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

SVT har i en dokumentär rapporterat om 24-åringen som tillsammans med flera andra personer från den kriminella miljön har samlats i Istanbul.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN