Misstänkt sprängare gripen efter blixträder

En man misstänkt för explosionerna på Södermalm och i Kista har gripits.

En utbränd bil har uppmärksammats vid båda sprängningarna och även vid flera skjutningar, enligt uppgifter.

Totalt har 16 personer frihetsberövats i Stockholmspolisens blixträder det senaste dygnet.

Under torsdagen slog polisen till på flera adresser i Stockholmsområdet och i Sundsvall.

Blixttillslagen ledde till att sju personer greps i Sundsvall och 16 personer i Stockholmsområdet – däribland en man som kopplas till sprängningen vid en restaurang på Södermalm i Stockholm och sprängningen vid ett kontorshotell i Kista.

Tidigare i veckan greps också tre personer som misstänks för dådet i Kista.

– Förundersökningen av båda dessa händelser befinner sig i ett intensivt skede och varken polis eller åklagare kan utöver detta lämna några ytterligare kommentarer om utredningen för närvarande, säger kammaråklagare Carl Mellberg, i ett pressmeddelande.

Mannen som misstänks för inblandning i de båda sprängningarna kan också kopplas till skjutningar i Stockholm, enligt uppgifter.

Polisen har tidigare hittat en utbränd bil i en kommun utanför Stockholm som varit intressant för utredningen. Enligt uppgift ska den bilen ha använts vid sprängningarna på Södermalm och i Kista.

Vittnen ska även ha observerat samma bil i samband med skjutningarna i Huvudsta och Fruängen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

 

En månad av våld – här är alla dåd

 

Uppgifter: Polisen befarar fler dåd

Torsdagens räder ledde även till att polisen tog vapen och sprängmedel i beslag.

Samtidigt har polisen också säkrat teknisk bevisning som tyder på att fler sprängningar kommer ske, enligt uppgifter.

– Vi är inne i en intensiv fas just nu. Vi ligger mycket nära de kriminella individerna i miljön och bedömer att vi det senaste dygnet, men även tidigare har kunnat gripa flera personer som har varit på väg att begå grova våldsbrott, säger Hanna Paradis, kommenderingschef i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Sprängning på en restaurang på Södermalm den 17 januari.
Sprängning på en restaurang på Södermalm den 17 januari.
Trappuppgången i Kista blev förstörd den 18 januari.
Trappuppgången i Kista blev förstörd den 18 januari.

Våldsdåd riktade mot en person

Sprängningarna på Södermalm och i Kista skedde med knappt ett dygns mellanrum tidigare i januari. Enligt Aftonbladets källor är måltavlan för de båda sprängningarna en 24-årig man som ska vara ledande i narkotikahandeln i Sundsvall.

Sprängningarna ska ha riktats mot personer i mannens närhet, enligt uppgifter.

– Man vill skrämma personen genom dåd mot människor i dennes närhet, säger en källa.

 

STOR DATABAS: Här finns gängen i ditt närområde

 

Polisen: Ansträngt läge

Under den senaste månaden har fyra mord, tolv skjutningar och tretton sprängningar skett i enbart Stockholmsområdet.

Enligt Aftonbladets uppgifter är flera av dåden kopplade till en och samma konflikt – konflikten mellan 24-åringen, som också har en ledarposition i Dalennätverket, och den ökände kriminelle 36-åringen som går under namnet ”Kurdiska räven” och som är efterlyst för omfattande narkotikabrottslighet och mord.

Polisen bedömer att konfliktnivån i den kriminella miljön är hög och bedriver nu ett omfattande arbete för att bryta utvecklingen. Omkring 190 poliser har tagits in från olika delar av landet för att bekämpa våldsvågen.

– Den förstärkning vi fått är till stor hjälp i det ansträngda läge vi är i. Vi arbetar offensivt för att bryta våldsutvecklingen. Insatserna och gripandena innebär ett omfattande arbete för vår utredande personal i flera delar samtidigt som vi har en stor resurs ute som gör sitt yttersta för att förhindra fler grova brott, säger Hanna Paradis.

Publisert:

LÄS VIDARE