Bilen har körförbud – Kinas ambassadör kör ändå

Kan ge böter

Ambassadörens bil, en Volvos S90 kallad Excellence från 2018.
Ambassadörens bil, en Volvos S90 kallad Excellence från 2018.

Kinas Sverigeambassadör bryter mot lagen när han kör sin bil. 

Den lyxiga Volvon har haft körförbud i över ett år men rullar ändå på Stockholms gator. 

Svenska myndigheter ingriper inte – trots att obesiktade bilar kan innebära trafikfara för allmänheten.

Kinas ambassad ligger på gärdet i Stockholm och har nio registrerade bilar. Den finaste, en lyxvariant av Volvos S90 kallad Excellence från 2018, använder ambassadör Cui Aimin.

Precis som alla bilar som trafikerar vägar, undantag äldre veteranbilar, måste ambassadörsbilen genomgå regelbundna besiktningar. Men det har aldrig skett.

Sedan januari 2022 har bilen körförbud.

– Diplomatfordon ska ha en godkänd kontrollbesiktning för att få köras i trafiken, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Kinas ambassad i Stockholm.
Kinas ambassad i Stockholm.

Kan ge böter

Att köra en bil med körförbud är ett lagbrott som kan ge böter. Det kan också vara en allvarlig säkerhetsrisk för föraren och allmänheten, till exempel om bromsar inte fungerar ordentligt. Polisen har rätt att beslagta ett fordon med körförbud.

Polisen vill inte kommentera enskilda fall men pressekreterare Anna Engelbert på det nationella mediecentret säger:

– När det gäller framförandet av ett fordon som har körförbud så omfattas detta av ägaransvar, det vill säga att man själv som ägare är ansvarig att se till att ens fordon är besiktigat. Om det inte sker så är detta ett så kallat bötesbrott.

Körde till restaurang

Utrikesdepartementet hanterar ambassaders kontakter med Transportstyrelsen. UD:s pressjour skriver i ett mejl att myndigheten kan vidta åtgärder för att markera att brottliga handlingar inte accepteras.

Ambassadör Cui Aimin.
Ambassadör Cui Aimin.

”För att UD ska vidta sådana åtgärder krävs att uppgifter om misstänkt brottsligt handlande inkommer från rättsvårdande myndigheter. Vidare krävs att misstankarna i det enskilda fallet är välgrundade.”

Ambassadören använde bilen så sent som förrförra helgen då han deltog på en bjudning för att fira det kinesiska nyåret. Firandet hölls på en restaurang i södra Stockholm, omkring 30 landsmän närvarade.

Restauranganställda bekräftar för Aftonbladet att ambassadören anlände i diplomatbilen, den stod parkerad utanför när Aftonbladet var på plats.

Kinas ambassad skriver i ett mejl till Aftonbladet att det är slarvigt att bilen inte besiktats på ett år och att man omedelbart kommer att besikta den. Ambassaden skriver vidare att det kommer att vidtas åtgärder för att undvika att något liknande inträffar i framtiden.

Publisert:

LÄS VIDARE