Skolministern KU-anmäls för aktieinnehavet

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2022-10-21

Skolminister Lotta Edholm (L) tillträdde som statsråd i tisdags.

Den nya skolministern Lotta Edholm (L) har ifrågasatts för sitt aktieinnehav och styrelseuppdrag i en friskolekoncern.

Nu KU-anmäls hon av Socialdemokraterna.

– Sådana skolbolag som Lotta Edholm har ekonomiska intressen i när hon tillträdde som statsråd tjänar ju pengar på att det politiska systemet ser ut på ett visst sätt – att de inte får tuffare reglering och fortsatt kan ta ut vinst, säger S-ledamoten Åsa Westlund.

Lotta Edholm satt i styrelsen i skolkoncernen Tellus och hade även aktier i bolaget till ett värde av 93 000 kronor, en summa som steg efter att den nya regeringen hade presenterats.

I anmälan till riksdagens konstitutionsutskott (KU) skriver Westlund att Edholm gjort sig ett börsklipp på sin egen utnämning och att det riskerar att skada hennes förtroende. Hon vill att KU granskar om allt gått rätt till och tycker att man ska vara vaksam på korruption även i länder som Sverige.

– Jag tror Sverige behöver få upp ögonen ordentligt för den här typen av vänskapsband.

Den nya regeringen kommer enligt Tidöavtalet att gå fram med ett förslag om att vinstutdelning inte ska förekomma under de första åren en skola startats eller köpts av en ny ägare, något Westlund tycker är otillräckligt.

– Det är ett väldigt tandlöst förslag och det är därför som alla skolkoncerner på börsen har dragit en lättnadens suck.

Lotta Edholm har också polisanmälts av Socialdemokraternas studentförbund för att de vill ha utrett om ministern gjorde sig skyldig till insiderbrott när hon lät bli att sälja sitt aktieinnehav i Tellusgruppen, rapporterar Dagens ETC.

ANNONS