Busch om elstödet: Eländigt och komplext

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-04-11

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) fick utstå massiv kritik för regeringens hantering av elstödet. I dag frågades hon ut i KU.

– Frågan har varit precis så komplex och eländig som jag trodde.

I valrörelsen 2022 lovade KD-ledaren Ebba Busch och de andra Tidöpartierna att ett högkostnadsskydd mot höga elpriser för både hushåll och företag, skulle finnas på plats den 1 november samma år.

Något högkostnadsskydd blev det inte. Och företagen kunde inte börja söka sitt stöd förrän den 30 maj 2023.

Processen kantades av snårigheter. Och Ebba Busch fick försvara sig i ett antal intervjuer. När hon under torsdagen frågades ut om regeringens hantering om stödet till just företagen sade hon att det maximalt hade kunnat gå en vecka snabbare att få förslaget på plats.

– Det fanns vägval som kunde ha tagits för att skynda på med dagar eller uppemot en arbetsvecka, säger Busch.

– Jag tycker att man kan kosta på sig att vara ödmjuk så här i efterhand – givet att vi nu sitter med perfekt information.

Men hon vill inte säga att hon underskattade hur komplicerad frågan var.

– Den har varit precis så komplex och eländig som jag trodde att den skulle vara.

– Sedan har det ju varit ett enormt ordkrig kring detta med vad som lovades i valrörelsen. Jag kan ju visa svart på vitt exakt vad som lovades. Jag underströk att detta innebär inte att människor kommer att kunna räkna med att ha pengarna på kontot innan jul. Vi kunde inte lova ett datum, säger Ebba Busch.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln