Slungade sin hund ned i kanalen – åtalas

NYHETER

Enligt vittnen ska mannen ha tagit tag i hundens skinn och svingat den i luften – för att sedan slänga den i kanalen. Nu åtalas han för djurplågeri, skriver Göteborgs-Posten.

Foto: TT/ Skärmdump
Mannen åtalas för djurplågeri.

Det var i mitten av augusti som en man och hans då åtta månader gamla hund satt på Lejontrappan vid Brunnsparken i Göteborg.

Enligt vittnen ska mannen, som var berusad, ha tagit tag i hundens skinn och svingat hunden i luften. Därefter ska hunden brutalt slängts i kanalen. Vittnen påstår att den flög cirka två meter upp i luften och två meter ut i vattnet.

Till polisen säger vittnen att hunden hade panik för att den inte kunde komma upp. Hunden ska ha uppvisat ett mycket orolig och stressat beteende.

Mannen, som nu har åtalats för djurplågeri, har en annan utsago. Enligt honom hade hunden en boll att leka med. I polisförhöret påstår han att bollen åkt i vattnet och att hunden hoppat efter. Sedan ska hunden inte kommit upp och mannen fick hjälpa den. Därefter ska mannen ha fortsatt att kasta bollen i vattnet och hunden ska ha hoppat efter den. Det var då som han plötsligt hörde att några skulle ringa polisen.

Åklagaren: ”Utsatt en hund för lidande”

Åklagaren skriver att mannen har "utsatt en hund för lidande utan att det fanns godtagbara skäl". Mannen nekar till brott och menar att han lekte med sin hund – som den ville. Han påstår även att hunden bet honom när han försökta ta bollen ifrån den. Till polisen har han sagt att han inte har kvar hunden längre.

En av poliserna som kom till platsen gjorde bedömningen att hunden inte hade några synliga yttre skador, framgår det i förundersökningsprotokollet, skriver Göteborgs-Posten.

Djurplågeri – så säger lagen 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar